Artikel i samarbete med lånjakt.se

5 tips för ett billigare billån

Publicerad 21 april, 2020

Att finansiera ett bilköp ur egen ficka kan vara påfrestande för plånboken. Därför väljer många att finansiera sin bil med hjälp av ett billån.

Hur mycket ett billån kostar beror på flera olika faktorer. Vid billån med säkerhet spelar till exempel belåningsgraden en avgörande roll och vid lån utan säkerhet är det istället de individuella ekonomiska förutsättningarna som avgör.

Det finns dock en del saker du kan göra för att få ett billigare billån. Nedan ger vi dig fem tips på hur du kan sänka din ränta och spara pengar på billånet.

1. Se över ditt kreditbetyg

Om du är intresserad av att köpa bil med ett billån bör du först se över ditt kreditbetyg. Detta gör du genom att hämta en kreditupplysning på dig själv hos UC (Upplysningscentralen).

När långivare och banker bedömer din betalningsförmåga använder de sig av en kreditupplysning, vanligtvis från UC. I denna upplysning finns information om allt ifrån dina inkomster och skulder till ditt civilstånd och betalningsanmärkningar.

Med hjälp av detta underlag kan långivaren sedan erbjuda en ränta som motsvarar den risk du utgör som kund. Därför är det viktigt att informationen i upplysningen är korrekt, vilket du kan ta reda på genom att ta en upplysning på dig själv.

Kom ihåg att inkomstuppgifterna är baserade på dina två senast deklarerade inkomster. Har du en bättre inkomst i dagsläget bör du komplettera din ansökan med intyg som styrker detta, till exempel löneintyg.

2. Vänta ut förfrågningar och betalningsanmärkningar

Tidigare förfrågningar, det vill säga notiser om kreditupplysningar gjorda av andra företag, kan sänka ditt kreditbetyg avsevärt. Detsamma gäller betalningsanmärkningar, som är ett tecken på att du inte betalat en eller flera räkningar i tid.

UC-förfrågningar finns kvar i 12 månader och betalningsanmärkningar i 3 år. Om du vill öka dina chanser att få ett billigare billån kan det vara en god idé att vänta med att ansöka om tills vissa förfrågningar och betalningsanmärkningar försvunnit.

3. Jämför via låneförmedlare

Ett billån utan säkerhet kan vara ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att bekosta bilens kontantinsats. Med detta lån kan du nämligen låna till hela bilens kostnad och du behöver dessutom inte köpa bilen av en godkänd bilhandlare, vilket är ett krav vid lån med säkerhet.

Billån utan säkerhet är detsamma som vanliga privatlån. Här är det enbart din betalningsförmåga som avgör vilken ränta du får. Om du vill öka dina chanser att hitta en låg ränta kan du ansöka via en så kallad låneförmedlare.

En låneförmedlare hjälper dig att jämföra lån ifrån ett 30-tal olika långivare och banker med bara en ansökan och UC-förfrågan. Eftersom du kan få svar ifrån flera banker samtidigt blir det enklare för dig att välja ett billån som ger dig lägsta räntan.

Tänk på! När du går igenom dina låneförslag, tänk på att avgifterna är lika viktiga som räntan. Många gånger kan det faktiskt löna sig att välja ett billån med något högre ränta som saknar avgifter än tvärtom. Detta eftersom du får göra ränteavdrag på 30 procent för dina räntekostnader i din deklaration. Avgifter omfattas inte av detta avdrag.

4. Billigare billån med medsökande

Långivare och banker vill ta så få risker som möjligt i sin utlåning. Kan du erbjuda dem en låg risk kommer du att kompenseras för detta med en lägre ränta och därmed ett billigare billån.

Ett tips för att sänka risken med utlåningen är att ansöka tillsammans med en medsökande. Detta innebär att du på papper delar ansvaret för lånet med någon annan, till exempel en partner eller familjemedlem.

När du har en medsökande kommer långivaren att lägga ihop båda era inkomster i sin kreditbedömning och en högre inkomst minskar som du säkert förstår utlåningsrisken. Kom ihåg att din medsökande måste godkänna och signera både ansökan och låneavtal.

5. Förhandla med banken

Sist men inte minst kan det vara en god idé att du vänder dig till din egen bank för att se vad de kan erbjuda dig. Här finns det ofta utrymme för förhandling, framför allt om du är helhetskund sedan innan. Då är det inte ovanligt att du kan bli erbjuden en extra förmånlig ränta om du väljer att teckna ditt billån hos dem.

Sammanfattning

Nyckeln till att få ett billigt billån är att erbjuda långivaren en låg risk. Detta kan du göra på flera sätt, till exempel genom att förbättra din kreditvärdighet.

Enligt Lånjakt.se är det även viktigt att du jämför billån regelbundet, det vill säga räntor och villkor, för att hålla dig uppdaterad. Du kan trots allt alltid flytta ditt billån om du hittar ett bättre erbjudande någon annanstans.