Artikel i samarbete med Lånium

5 tips till dig som ska låna till bil

Publicerad 24 november, 2021
Billån

När man ska köpa bil och behöver hjälp med finansieringen har man i stort sett två alternativ – billån med eller utan säkerhet. Här går vi igenom hur dessa lånen fungerar och tar reda på vilket lån som passar bäst.

Även om billån med säkerhet normalt innebär en lägre ränta är det inte säkert att det är det bästa lånet för dig. Vi går igenom vad lånen har för fördelar och nackdelar och ger dig andra bra tips innan du köper bil och ansöker om billån. Genom att välja rätt billån kan du spara tiotusentals kronor.

För- och nackdelar med billån utan säkerhet

Det som skiljer dessa lånetyper åt är att vid billån med säkerhet så är bilen pantsatt som en trygghet för långivaren, detta till skillnad från billån utan säkerhet där det istället är din betalningsförmåga som avgör om du blir beviljad lånet eller ej.

Vid billån med säkerhet brukar man kunna få en lägre ränta, dock ställs det istället ett antal krav från långivaren som gör att lånet inte passar alla, exempelvis:

  • Du behöver köpa bilen från en auktoriserad bilhandlare
  • Du får bara låna till 80 % av bilens värde, resterande del (20 %) behöver betalas kontant
  • Du måste lösa lånet om du ska sälja vidare din bil

Är du okej med villkoren ovan bör du välja billån med säkerhet då du sannolikt kommer få en lägre ränta, i annat fall har billån utan säkerhet flera fördelar. Ett billån utan säkerhet är i själva verket ett vanligt privatlån utan säkerhet som du ansöker om hos banken.

Då lånet är ett blancolån kan du egentligen göra precis vad du vill med pengarna och har då fler möjligheter. Du behöver inte vända dig till en bilhandlare utan kan lika gärna köpa en begagnad bil av en privatperson via Blocket eller någon annan köp- och säljmarknad.

Du behöver då inte heller betala någon kontantinsats utan kan använda lånet för hela bilköpet.

Då det finns väldigt många långivare och banker som erbjuder privatlån i Sverige har du också mycket större möjligheter att jämföra långivare för att hitta ett privatlån med låg ränta, hur det går till går vi igenom längre ner.

Undvik UC om möjligt

Vid billån utan säkerhet har du möjlighet att låna pengar utan UC, detta är ett bra alternativ för dig som brukar ha svårt att få lån beviljade av banken. Har du betalningsanmärkning eller låg inkomst finns risken att banken nekar dig billån, speciellt storbankerna som ofta ställer ganska höga krav på kreditvärdighet.

Här finns då möjligheten att vända sig till en långivare som inte använder sig utav UC, dessa ställer lägre krav än storbankerna och godkänner fler ansökningar. Nackdelen är att man istället får betala en högre ränta.

Varje gång en bank gör en UC-kreditupplysning på dig syns detta i deras register, genom att istället ansöka hos låneföretag som använder sig av annat kreditupplysningsföretag (t.ex. Creditsafe eller Safenode) syns inte förfrågningarna i UC:s register.

Jämför alltid långivare

Eftersom ett billån utan säkerhet i själva är ett “vanligt” privatlån finns det många banker och långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till dig, till skillnad från billån med säkerhet som bara ett fåtal långivare erbjuder.

Då det finns många långivare som erbjuder privatlån är det en god idé att jämföra långivare först för att få en bättre ränta. På så sätt kan man förhandla ner räntan och välja den banken som erbjuder lägst ränta och bäst villkor.

Långa löptider ger höga kostnader

När du tar ett billån – oavsett om det är med eller utan säkerhet – bör du välja så kort löptid som möjligt. Ju längre löptid du väljer desto mer kommer lånet att kosta.

Exempel: Lånar du 200 000 kr med en ränta på 5 % och betalar av lånet på 5 år blir den totala kostnaden för lånet ca 25 000 kr. Väljer du istället en löptid på 15 år blir totalkostnaden istället ca 75 000 kr.

Du bör alltså välja så kort löptid som möjligt vid billån. Tänk bara på att månadskostnaden blir högre vid kortare löptid så du behöver se till att du har råd med inbetalningarna.

Då ett billån normalt är rörligt lån innebär det att du alltid kan lösa lånet i förtid eller extraamortera utan kostnad. 

Handla genom bilhandlare för tryggare affär

Det finns flera fördelar med att vända sig till en bilhandlare när du köper bil. Framför allt har du mycket större konsumentskydd genom att du handlar från ett företag istället för en privatperson.

Du har reklamationsrätt som innebär att om du upptäcker något fel på bilen så måste bilhandlaren åtgärda detta, annars har du rätt att häva köpet. Det finns även möjligheten att lägga till garanti som extra säkerhet ifall vissa skador skulle uppstå. 
Till skillnad från om du köper från privatperson har även bilhandlaren undersökningsplikt – det är då inte du som behöver kontrollera att bilen är i det skick som anges i köpeavtalet utan bilhandlaren ska ha granskat och sett att allting stämmer.