Artikel i samarbete med Trodo.se

8 sätt att laga bilen själv för att hålla den i toppskick

Publicerad 18 september, 2018

Laga bilen själv

Det kan ofta bli en riktigt dyr historia att lämna in bilen till en verkstad om den går sönder. Som tur är finns det idag tillgång till mängder av reservdelar online, så att du lätt och smidigt kan beställa hem det du behöver för att fixa bilen själv. Visst kanske du inte bör ge dig på de allra mest komplicerade reparationerna, men det finns en hel del enkla saker du kan göra själv även som nybörjare. På så sätt kan du spara pengar, få en större förståelse för hur din bil fungerar och kanske till och med bli intresserad av att lära dig mer om att felsöka och reparera din bil.

Byt tändstift

Att byta tändstift på bilen är en billig åtgärd som kan få motorn att gå bättre. Tändstiften slits nämligen, och när de inte fungerar som de ska kan de försämra förbränningen och skada bilens katalysator. Bilen kan också bli svårare att starta. Det syns ofta om tändstiften är slitna, och om de är missfärgade är det också ett tecken på att det är dags att byta. Det är viktigt att du köper rätt tändstift till din motor. Sedan är det bara att lossa tändkablarna som stiften är fästa vid, skruva ut de gamla tändstiften och sätta in de nya.

 

Byt olja

Det är väldigt viktigt att byta olja regelbundet, minst vartannat år och helst varje år, för att motorn ska smörjas och kylas på rätt sätt. Se till att endast använda den olja som rekommenderas av biltillverkaren, eftersom fel olja i värsta fall kan skada din motor vilket kräver dyra reparationer. Det bästa är också att byta oljefilter på samma gång. Det du behöver för att byta olja är ny olja, en behållare till den gamla oljan, en skiftnyckel och ett nytt oljefilter.

 

Kontrollera batteriet

Bilbatteriet måste fungera korrekt för att bilen ska kunna köras, och därför bör du kontrollera det med jämna mellanrum. Ladda batteriet fullt ut, och låt det sedan vila ett dygn. Mät sedan spänningen med en digital multimeter. Ett friskt batteri som är fulladdat har en spänning mellan 12,7 och 12,8 volt.

 

Se till att vindrutetorkarna är i bra skick

I Sverige har vi ofta stor användning av våra vindrutetorkare på grund av de många regniga dagarna under vår och höst. För att de ska fungera optimalt är det bra att byta ut dem när de börjar bli slita. Ibland kan det också räcka med att byta ut torkarbladen, vilket är väldigt enkelt att göra. Du märker när de behöver bytas ut genom att de kanske inte tar bort vattnet jämnt över rutan eller att de vibrerar eller gnisslar. Det enda verktyg som behövs när du byter torkarblad är en skruvmejsel.

 

Byt glödlampor till strålkastarna

Det är viktigt att bilens strålkastare är i gott skick så att du ser var du kör, och så att andra förare kan se dig. Om glödlamporna har slutat fungera måste du byta dem omedelbart, vilket är lätt att göra på egen hand på de flesta bilmodeller. Se bara till att du köper rätt glödlampor till din bil, och köp gärna ett par extra så att de alltid finns tillgängliga i bilen.

 

Byt bromsklossar

Något av det allra viktigaste att underhålla i en bil är bromssystemet, för att undvika olyckor och skador. Att byta bromsklossar är något svårare än det övriga underhåll vi tar upp i denna artikel, men borde inte vara något problem för dig som har lite erfarenhet av bilreparationer. De verktyg som behövs är bland annat ett fälgkors, en hammare, en sexkantsnyckel och en domkraft.

 

Byt bränslefilter

Ett bränslefilter ser till att partiklar inte kommer in i motorn, och därför är det viktigt att du ser till att byta bränslefilter regelbundet för att skydda motorn från skador. Det är ganska lätt att byta bränslefilter, eftersom det enda du behöver göra är att lossa det gamla filtret från bränslesystemet och sedan byta ut det mot ett nytt. Tänk bara på att minska trycket i bränslesystemet innan för att undvika skador.

 

Laga eller byt däcken

Om något av bilens däck har punkterats måste du självklart fixa det innan du kan köra vidare. Ibland kan det räcka med att laga däcket för att kunna ta dig till en verkstad, och då görs detta oftast med en plugg. Om däcket däremot är väldigt slitet eller har tappat all luft är det bättre att byta ut det. Ett skadat däck kan bytas ut mot reservdäcket, och sedan bör en verkstad titta på bilen för att balansera däcken.