Artikel i samarbete med Fullrulle.se

Alternativ till bilen och kollektivtrafiken

Publicerad 28 juli, 2020
elmoped

2020 är inte som andra år då coronaviruset har gjort att vi fått ändra våra vanliga mönster. Många jobbar hemifrån och vi måste tänka på att inte möta människor och folksamlingar i onödan. Vilket också har gjort att vi måste ändra våra resvanor. 

krisinformation.se rekommenderas att man i första hand ska resa med andra färdmedel än kollektivtrafik. Har man en egen bil är detta inget stort problem. Då kan man enkelt ersätta resor man tidigare gjorde med kollektivtrafiken med bilen. Har man ingen bil blir det ett större problem. Men det finns andra alternativ till färdmedel som kan passa i denna kris. Idag finns flera bra alternativ som går på el som alternativ. 

Cykel

Cykel

Ska man inte resa så långt är en vanlig cykel ett bra alternativ. Dessutom får du motion och det är bra för miljön. Har du ingen cykel finns mängder med begagnade cyklar på Blocket. Nya cyklar kostar lite mer, men då är alternativen oftast fler. Vill man ha lite hjälp på vägen finns idag även ett stort utbud av elcyklar. På så sätt kan du åka lite längre sträckor utan att det blir för jobbigt. 

Elsparkcykel

Bor man i någon av Sveriges större städer har man säker använt elsparkcyklar från exempelvis Voi eller Lime. Ska man transportera sig ofta i stadskärnan kan det vara en idé att köpa sig en egen elsparkcykel. Priserna sträcker sig vanligtvis från strax under tusenlappen upp till cirka 10.000 kronor. 

Fatscooter

Fatscooter

Vill man ha ett lite bekvämare transportmedel på el är en så kallad Fatscooter eller Fatbike ett alternativ. Till skillnad mot elsparkcykeln så har Fatscootern sadel som gör att du kan sitta skönt och transportera dig lite längre. Fatscooterns breda däck gör även att komforten blir bättre. Innan köp av Fatscooter bör man se till att modeller är godkänd för allmän väg. Alla modeller är nämligen inte godkända för det. 

Elmoped

elscooter

Moped har alltid varit ett smart färdmedel för kortare resor. Men dem högljudda och tvåtaktsrykande modellerna har fått hård konkurrens av elmopederna. Idag finns det elmopeder av i stort sett alla typer av modeller. Allt från vespa, mopedbil, flakmoped till crossmodeller. Elmopeder finns som både Klass 1 och Klass 2. Klass 1 får köras i 45 km/h medan Klass 2 får köras i max 25 km/h. Båda typerna kräver att du har ett körkort eller ett förarbevis och du måste fyllt 15 år för att framföra en elmoped på allmän väg. Har du redan ett bil- eller MC-körkort är det giltigt. 

Att hitta bästa elmoped är inte helt lätt. Det finns många modeller och varumärken på marknaden och man bör läsa tester och recensioner innan man gör ett köp. Ett tips är att köpa ett etablerat varumärke då det är lättare att hitta service och reservdelar om mopeden börjar krångla.