Artikel i samarbete med Tooorch

Är cykeln ett alternativ till bilen?

Publicerad 3 augusti, 2020
Cykel alternativ till bilen?

Under våren har många fått ändra sina transportvanor på grund av corona, mycket på grund av att bland annat att resor med kollektivtrafiken ej rekommenderas. Men att ersätta sina resor med bilen är inte alltid en ekonomiskt fördel, och aldrig en fördel för miljön. Men kan cykeln vara ett alternativ?

Att använda cykeln är mer populärt än någonsin. Ungefär 3 miljoner svenskar cyklar på veckobasis. Många av dessa pendlar till sitt arbete. Vilket kan vara ett alternativ om du tidigare tagit bilen eller kollektivtrafiken till jobbet. 

Om man kan pendla till jobbet med cykel beror självklart på avståndet. Pendlar man inom staden man bor i eller kortare sträckor är cykeln ett bra alternativ till bilen. 

Många drar sig dock för att cykla till jobbet för att de inte vill bli genomsvettiga och trötta på vägen till jobbet. Något som kan vara förståeligt om man har ett kontorsjobb. Men den saken går att lösa på flera sätt. Antingen cyklar man lite tidigare och tar en dusch när man kommer fram till jobbet, många arbetsplatser har idag dusch. Eller så köper man en elcykel. Med en elcykel kan man cykla längre sträckor utan att anstränga sig lika mycket. På så sätt kan man komma fram till jobbet utan att behöva duscha. 

Pendla med cykel på vintern

Många cyklar bara under sommarhalvåret, och ställer in cykeln vintertid, helt i onödan. Idag finns det ingen ursäkt till att inte använda cykeln även på vintern. Visst, dem allra värsta vinterdagarna kan det bli svårt att ta cykeln. Men i södra delarna av Sverige är vintrarna ofta ganska milda och cykelvägarna ofta skottade. Vilket gör att man enkelt tar sig fram. Idag finns det dessutom bra dubbdäck för cykel som gör att man cyklar lika säkert på vintern som på sommaren. Precis som för vinterdäck på bil har vinterdäck för cykel en mjukare gummiblandning och dubbar som gör att däcken klarar kylan bättre och gör att du inte ramlar omkull lika lätt.

Cykel på vintern

Tooorch är en svensk återförsäljare av bland annat cykeldäck där man kan hitta både vanliga cykeldäck och dubbade cykeldäck till bra pris.