Artikeln presenteras av William Hill

Är Ferrari fortfarande i strid om mästerskapet, trots en växande lista med DNF:er?

Publicerad 12 juli, 2022

Ferrari är ett varumärke som är starkt förknippat med toppskiktet inom Formel 1. De har några av de bästa förarna, de bästa bilarna, samt är ett varumärke som har en betydligt större igenkänningsfaktor än de flesta andra stallen i branschen. Därmed är det inte särskilt konstigt att de flesta förväntar sig att Ferrari ska vara med i toppskiktet inom branschen, något som ofta även stämmer.

Ferrari DNF

Under den senaste tiden har dock Ferrari råkat ut för ett flertal DNF:er (Did not finish), vilket betyder att de inte kvalificerar för resultaten. Detta har självklart påverkat deras vinstchanser avsevärt. Men än är det in över. Om det är något vi har lärt oss under sportens historia är det att vi aldrig bör räkna bort Ferrari.

Vad som krävs för att kvalificera till resultaten

En bil kan råka ut för en DNF av många olika anledningar. Bilen kan gå sönder, föraren kan bli sjuk, tillsammans med massvis med olika anledningar och orsaker. Ferrari har under den senaste tiden haft lite problem med sina bilar, vilket har resulterat i att de inte uppfyller kraven för att få poäng.

Om bilen av någon anledning stannar och inte har kört minst 90% av den vinnande bilens längd när tävlingen är slut, resulterar det i en DNF.

Kan Ferrari fortfarande vinna mästerskapet?

Trots Ferraris tidigare missöden är det inte helt omöjligt att de vinner mästerskapet 2022. De som i regel vet mest om detta är spelbolag som sysslar med betting, och enligt deras odds och statistik är det endast Red Bull Racing som har större chans att vinna titeln 2022.

Faktum är att Ferrari ligger strax bakom, samt att det endast är Max Verstappen som just nu har större chans att ta hem förarmästerskapet framför Charles Leclerc.

Därmed är oddsen ganska bra för Ferrari, vilket gör att det är långt ifrån omöjligt och snarare ganska sannolikt att det är Ferrari som står högst upp på prispallen den 20 november 2022. 

Förutom Red Bull Racing och Ferrari finns det självklart massvis med andra stall inblandade i turneringen, men i skrivande stund har de inte i närheten av lika bra möjligheter som de två ovan nämnda giganterna i branschen.

Ferraris tidigare bedrifter

Ferrari har lyckats med det mesta inom sporten, men nedan är några av deras viktigaste och mest framträdande prestationer:

Konstruktörsmästare 16 gånger

Ferrari har lyckats med konststycket att bli konstruktörsmästare vid hela 16 separata tillfällen. Den första titeln togs hem redan 1961, och sedan dess har Ferrari varit en kraft att räkna med.

Mellan 99-04 tog de hela 6 mästerskap i rad, mycket tack vare deras succéförare Michael Schumacher. Sedan dess har det varit betydligt tystare från deras sida, även om de tog hem två raka titlar 2007 och 2008. Sedan dess har det varit Red Bull och Mercedes som har tagit hem majoriteten av titlarna.

Men i år har Ferrari stora möjligheter att bli mästare, även om Red Bull ligger aningen framför. Därmed ska det bli oerhört spännande att se vad avslutningen av årets upplaga har att bjuda på.

Förarmästare 15 gånger

Några av världens främsta och mest kända förare har kört för Ferrari vid ett eller annat tillfälle. Många anser att Michael Schumacher är världens främsta förare genom tiderna, ett namn som är starkt förknippat med Ferrari. Schumacher har vunnit massvis med titlar för Ferrari, och är onekligen stallets bästa förare genom tiderna.

Kimi Räikkönen är ett annat namn som är starkt förknippat med Ferrari, vilket även stämmer för Fernando Alonso, med flera.

Ett av de viktigaste varumärkena i branschen

De flesta tänker på Ferrari och möjligtvis Mercedes när de tänker på Formel 1. Det är inte särskilt konstigt med tanke på de har presterat överlägset bäst under modern tid. Under de senaste 20 åren har Ferrari och Mercedes överlägset flest titlar, både inom förarmästerskapet och konstruktörsmästerskapet.