Artikeln presenteras av Reviewsbird

Är jag försäkrad när jag hyr bil i Finland?

Publicerad 15 juli, 2022
Hyrbil Finland

När du hyr en bil  utomlands bör du förbereda dig väl. I Finland finns många olika biluthyrningsföretag som hyr ut bilar i olika prisklasser för kortare eller längre perioder. Läs alltid hyrbilsavtalet och försäkringsvillkoren noggrant innan du hyr en bil. Villkoren kan variera till och med mellan olika länder inom EU. Ta gärna också reda på var du kan få nödvändiga biltjänster i Finland före du hyr bilen. 

Bilförsäkringar kan variera avsevärt mellan olika biluthyrningsbolag.Det finns en risk att hyrbilsförsäkringen ger ett dåligt skydd, beroende på hurdant kontrakt du har med hyrbolaget. Du kan vanligtvis säkra din hyrbil med en tilläggsförsäkring, men du bör först veta vad alla de försäkringar som biluthyrningsföretaget erbjuder egentligen omfattar. Om du letar efter biltjänster i Finland kan du ta en titt på Reviewsbird.fi.

I många länder täcker inte fordonsförsäkringen alla skador alls. Du bör även kolla vad självrisken för försäkring är då den kan bli väldigt hög. Mot en tilläggsavgift kan du ändra och förbättra villkoren för försäkringen och vid behov höja försäkringsskyddet för person- och sakskador samt sänka självrisken.

Var noga med hyrbilens försäkringar

Ta reda på exakt vad din bilförsäkring innehåller och vad du behöver komplettera för att undvika dubbelförsäkring och onödiga utgifter.

Ansvarsförsäkring ingår alltid i hyrbilen. Om du har orsakat en olycka ersätter den skador på andra människor och andra fordon. Helförsäkringen täcker även om hyrbilen blir stulen eller om hyrbilen skadas vid användning.

Be alltid hyrbilsföretaget att skriftligen bekräfta om en helförsäkring ingår i priset. Det är en bra idé att komplettera försäkringsskyddet, särskilt om vissa eventuella händelser har uteslutits från trafiken och helförsäkring, till exempel viltolyckor, skadegörelse, skador på däck, chassi eller däck.

Om du har en egen olycksfallsförsäkring kan det löna sig att kontrollera om den även täcker olyckor vid utlandskörning. Annars kan du komplettera med den extra bilförsäkring som biluthyrningsföretaget säljer.

Denna försäkring krävs i många länder eftersom det är vanligt att motorfordonsförsäkringar utesluter personskador på föraren. Saknas förarförsäkringen riskerar du som förare att inte få ersättning vid en olycka eller om du orsakar en kollision.

Hur hög självrisk har din hyrbilsförsäkring?

Kolla ditt hyrbilsavtal för att se hur stor din självrisk är vid en skada, eftersom den kan bli väldigt hög.

Om något händer med din bil kan det hända att du måste betala en hög självrisk såvida du inte har tagit ut självriskavdraget separat. Självrisk innebär att du kommer att få ersätta en del av kostnaden för skadan och endast få ersättning upp till ett visst belopp. Genom att betala självrisken säkerställer du att du inte behöver betala något vid en olycka.

Om du har en mycket omfattande hemförsäkring kan det vara så att du redan har någon form av skydd mot olyckor i samband med att hyra en hyrbil. Ibland påverkar betalningssättet även självriskens storlek. Många kreditkortsbolag betalar en del av självrisken om hyrbilen betalas med deras kreditkort. Mer information och tips om biluthyrning hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

Försäkringsskyddet varierar mellan EU-länderna. Se alltid till att du får ett försäkringsskydd motsvarande den svenska trafikförsäkringen. Det brukar kallas “tredje parts ansvar”. Försäkringen ska även täcka skador på bilen. 

Förkortningar som används i biluthyrningsavtal

Alla biluthyrningsföretag använder samma förkortningar för biluthyrningsförsäkring. Här är en lista med förkortningar som är bra att veta:

PAI – Olycksfallsförsäkring inklusive medicinska kostnader och dödsfallsbidrag (förare och passagerare)

TP – stöldskydd – stöldskydd

TW / THW – Självrisk för stöldförsäkring

CDW – Kollisionsskada – Självrisk

CDR – Collision Damage Reduction

RSN – Vägskyddsnät vägservice

PEP (Personal Effects Protection) eller PEC (Personal Effects Coverage)

ALI (Additional Liability Insurance) – Försäkring för motpartsskada

LIS (Liability Insurance Supplement) – Försäkring för att ersätta motparten för skador

SLI (Supplemental Liability Insurance) – Kompletterande ansvarsförsäkring

LDW – självrisk/rabatt vid skada på hyrbilen