Att köpa bil billigt

Publicerad 25 mars, 2022
Köpa bil billigt

Det första man bör göra inför ett bilköp är att avgöra vilken bil som passar just dig. Vad ska den användas till? Hur ofta kommer den att användas? Hur stora ytor för packning behövs? Bör man ha plats för barnvagn eller skrymmande utrustning för golf? Hur många passagerare kommer oftast att finnas i bilen? Föredrar du en bil med hög status istället för en mer praktisk bil? Ny bil eller begagnad bil? Vill du köpa bilen privat eller har du möjlighet till det billigare alternativet att köpa en bil genom ett företag? Frågorna är många men det är viktigt att man går igenom allt noga, så att det blir rätt på en gång.

När du valt ifall du vill ha en mindre buss, en sedan, en suv, en kombi eller en sportbil är det dags att börja leta efter den kategori av bil du är intresserad av. Kontrollera gärna kostnader för reparationer, driftkostnader, läs på olika forum om för- och nackdelar av en viss modell, du kanske hittar någon test av olika modeller – men man kan också börja med att fråga folk i sin omgivning vad de tycker och om de har någon erfarenhet på området. En bilägare brukar uppskatta om du frågar dem vad de tycker om sin bil och vad de anser är bra eller mindre bra med bilen.

Ny eller begagnad bil – fördelar och nackdelar

De största fördelarna med att köpa en ny bil är dess komfort och säkerhet men även att de har lägre utsläpp än en begagnad bil och därmed är bättre för miljön bör räknas med. En ny bil drar mindre bränsle och kan därför vara bra även för plånboken och genom att det ofta ingår nybilsgarantier och att du slipper besikta bilen de tre första åren. Den största nackdelen är den höga prislappen och det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop – men man bör även tänka på värdeminskningen som sker så fort bilen tas i bruk.

Naturligtvis är priset den största fördelen med att köpa en begagnad bil, då många inte har råd eller vill investera i en ny bil. Med tanke på värdeminskningen på nya bilar kan det gå att få tag på en bättre begagnad bil till ett riktigt bra pris. Även skatten är i vissa fall låg, vilket gynnar plånboken. Den största nackdelen med en begagnad bil är att man kan få otrevliga överraskningar som i sin tur ger stora kostnader för reparation. Även kostnader för service och underhåll kan bli väldigt höga och tryggheten med garantier avtar med tiden.

Diesel-, bensin- eller eldriven bil

Bilar drivna på diesel kan idag vara billigare i inköp än de övriga kategorierna – detta beror på att skatten på diesel är väldigt hög just nu då dieseldrivna fordon anses vara en riktig miljöbov. Så en dieselbil är ofta billig i inköp men dyr i drift och här måste man se till hur mycket man kör för att se vilket som blir billigast. 

Bensindrivna bilar är då lite dyrare i inköp, men billigare i drift så om man kör väldigt mycket kan detta vara det bästa alternativet. Även eldrivna bilar är lite dyrare i inköp, men är väldigt billiga i drift och man bör kontrollera möjligheterna till att ladda sin elbil i nära anslutning till hemmet. Elbilar har ofta en väldigt kort körsträcka per laddning så detta bör man ta med i beräkningen.

Privat eller bilhandlare

Det är oftast billigare att köpa en bil privat än via en bilhandlare som ska ha sin del av vinsten på bilen. Men även om det är billigare att köpa av en privatperson så skyddas man då inte av konsumentköplagen – vilket man gör vid köp av en bilhandlare.

Att tänka på för att få ned priset på en bil

  1. Det är alltid en mindre direkt kostnad att köpa en begagnad bil än en ny bil.
  2. Gör en kalkyl där du jämför bilar med olika drivmedel där både kostnad för inköp och kostnader för drift och service ingår.
  3. Om du är villig att avstå skyddet av konsumentköplagen är det billigare att köpa en bil av en privatperson.
  4. Om man har möjlighet att köpa en bil genom sitt företag istället för privat blir det billigare då kostnaderna för bilen kommer att ligga på företaget.
  5. Det är viktigt att ständigt jämföra priser, då det kan vara stora prisskillnader på samma sorts bil på olika orter – det kan vara värt att åka några mil för att få en billigare bil.
  6. Vissa bilar har högre försäkringspremier än andra – det kan vara värt att kolla upp.
  7. Att köpa en bil på vintern kan snabbt få extrakostnader för köparen – till exempel utgifter för garage eller kanske vinterdäck.
  8. Om du köper en ny bil kan du försöka att få mer utrustning för pengarna och ta in offerter från flera aktörer och jämföra.
  9. Försök att hitta en bil med den utrustning du behöver – det kan vara väldigt dyrt att installera en dragkrok eller motorvärmare i efterhand.
  10. Våga pruta – det kostar inget att försöka och du har inget att förlora på det.