Sponsrad artikel

5 saker att tänka på när du ska hyra bil

Publicerad 15 juli, 2020
hyra bil

Har du planer på att hyra bil under din semester? Tack vare företag som erbjuder biluthyrning kan du skapa dig den ultimata friheten att ta dig var du vill, när du vill, utan att behöva äga en bil. När du ska hyra bil finns vissa saker som är viktiga att ha koll på – Bland annat försäkringar samt andra regler och villkor för biluthyrning. Här delar vi med oss av våra fem bästa tips på saker du måste tänka på om du funderar på att hyra bil i sommar.

Högtryck på biluthyrning under semesterperioder

Trycket på hyrbilar är högre än någonsin när det vankas semester. I dag tar fler människor tillfället i akt att semestra hemma och uppleva Sverige, vilket resulterar i att företag som erbjuder biluthyrning går på högvarv. MABI hyrbilar är ett av de hyrbilsföretag som propagerar för bilsemestern, samtidigt som de optimerar sin verksamhet med smarta lösningar för att så många som möjligt ska kunna hyra bil under sin semester.

Är du en av dem som planerar att upptäcka Sverige i en hyrbil? Då gäller det att ha koll på läget – Vi hjälper dig!

Att tänka på då du hyr bil

Det finns flera saker du bör ha i åtanke då du planerar att hyra bil. Här delar vi med oss av några av de viktigaste punkterna du bör ha koll på i hyrbilsprocessen:

Tips 1 – Se över försäkring och självrisk

Den allra viktigaste frågan är den om försäkring och självrisk. Försäkringar krävs för potentiella skador eller olyckor och självrisken är den summa du kan komma att tvingas betala vid ersättning av skador på bilen.

Företag som erbjuder biluthyrning är skyldiga att ha en försäkring. Det är just denna försäkring som gäller då du hyr en bil från företaget i fråga. Då det faller under biluthyrarens försäkring är det även deras självrisk som görs gällande. Det är därför oerhört viktigt att se över försäkringen och inte minst självrisken innan du ska hyra bil.

Tilläggsförsäkring

Tycker du självrisken är för hög? Då kan du titta på tilläggsförsäkringar som ytterligare tryggar när du ska hyra bil. Skadekostnadsreducering och skadekostnadseliminering är två vanliga tilläggsförsäkringar. Förstnämnda innebär ett minskat självriskbelopp medan skadekostnadseliminering som tilläggsförsäkring innebär att du inte behöver betala någonting extra alls då en skada uppkommer på hyrbilen.

Tips 2 – Håll koll på ytterligare regler och villkor

Utöver försäkringar förekommer en rad olika regler och villkor då du ska hyra bil. Även dessa är givetvis oerhört viktiga att ha koll på så att man inte på något sätt kan hamna i kläm i hyresavtalet. Regler och villkor brukar bestå av bland annat:

  • Skötsel av bilen
  • Ansvarsskyldighet
  • Åldersbestämmelser
  • Betalningsvillkor
  • Leverans och hämtning
  • Antal mil / drivmedel

Många biluthyrare erbjuder förmånliga regler och hyresvillkor. Var noga med att läsa igenom dessa för att du ska ha full koll när du hyr bil. På konsumenteuropa.se kan du läsa mer om saker du bör tänka på när du hyr bil.

Tips 3 – Se över kostnad och betalningsmetod av hyrbilen

Kostnaden att hyra bil varierar beroende på varifrån din hyrbil kommer och hur länge du har tänkt att hyra bilen. Som nämnt ovan kan man även göra olika tillägg i sitt hyresavtal som kommer att höja kostnaden på hyrbilen i fråga.

Förmåner med kreditkortsbetalning

Ett tips är att betala med ett kreditkort. Vissa kreditkort har nämligen självriskreducering eller -eliminering och andra förmånliga tilläggstjänster som ingår då du betalar med det. Kreditkortet Easyliving från Collector Bank är exempel på ett sådant. Prata med din kreditkortsbank för att ta reda på vad som ingår i ditt kreditkort. Se även till att ha koll på depositionsavgiften så att denna täcks av kreditkortsbalansen.

Tips 4 – Glöm inte att jämföra biluthyrning

Jämför biluthyrning för att enkelt hitta bästa och billigaste hyrbilen som passar just dig och dina önskemål. På Uthyrningsbilar.se kan du söka och jämföra priser bland olika företag som erbjuder biluthyrning för att hitta den som passar dig bäst.

Tips 5 – Kontrollera hyrbilen

När du i slutändan hämtat ut din hyrbil från det valda hyrbilsföretaget så är du snart ute på vägarna. Det återstår dock ett sista viktigt moment för att trygga dig – nämligen att kontrollera hyrbilen.

Gör en noggrann kontroll av din hyrbil för att säkerställa att inga skador såsom repor, bucklor eller dylikt förekommer redan innan du kör iväg. Ett tips är att fota bilen i alla möjliga vinklar för att täcka alla ytor samt att filma bilen ett varv runt. På så sätt är du tryggad inför din återlämning av hyrbilen och kan enkelt påvisa att förekommande skador funnits sedan tidigare.