Sponsrad artikel

Audi E-tron SUV vinner pris som säkraste bil

Publicerad 29 augusti, 2019

Audi-E-tron

Audi blir den första elbilen som vinner ett prestigefyllt pris för säkerhet. Den amerikanska organisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) utnämnde E-Tron SUV till den säkraste bilen inom en rad olika kriterier.

E-Tron SUV som är Audis första helelektriska bil är numera den första batteri-elektriska bilen som har fått utmärkelsen. IIHS släppte en handfull videoinspelningar som visar krocktester med E-Tron som utfördes på deras testcenter och bilen fick organisationens bästa rankningar inom alla krockrelaterade kategorier. IIHS fann även att E-Trons automatiska nödbromssystem “Pre Sense Front” presterade väl och den avstyrde bland annat en krasch i ett test som kördes i 40 km/tim. E-Tron slog både Tesla Model S och Chevy Bolt.

Model 3 har ännu inte testats fullt ut av IIHS, men organisationen har offentliggjort att de för närvarande håller på att testa bilen. En talesperson nämnde att de har fyra Model 3-bilar som är under tester. IIHS har inte heller testat Model X. Tesla har ifrågasatt den icke-vinstgivande organisationen om deras metoder och motivation efter Model S inte fick utmärkelsen som den säkraste bilen år 2017.

En bil i lyxsegmentet

E-tron är en av de första seriösa elbilarna med lång räckvidd som har tillverkats för marknadens lyxsegment, sida vid sida med Jaguars I-Pace. Priset för en E-tron börjar på cirka 75 000 dollar, vilket motsvarar cirka 725 000 kronor. På en enda laddning kan bilen köras en sträcka på cirka 328 km. Idag finns bilen att köpa för alla som önskar en Audi tjänstebil eller personbil som både är miljövänlig och säker. Bilen mäter 4,9 meter på längden och har en effekt på 265 kW som slår till direkt, oavsett om man accelererar från stillastående eller kör om på motorvägen. Bromssystemet är elhydrauliskt och kombineras med en ny generation av quattro för att nå maximal potential för rekuperation.

Audis lycka kan ha vänt

Trots alla framgångar har Audi inte haft det särskilt enkelt med bilen efter flera olika kontroverser som har försvårat för företaget att rulla ut den. Det inkluderar bilens avtäckning som försenades efter att företagets VD arresterades efter anklagelser om inblandning i Volkswagen-skandalen som involverade fusk med föroreningar. Som om inte det räckte försenades även bilens officiella släpp efter eftersom de inte hade tillräckligt med batterier. Dessutom tvingades Audi återkalla några hundra enheter på grund av brandrisk. Det här därför inte varit enkelt för den här specifika modellen, men med den nya utmärkelsen verkar Audis lycka ha vänt.