Audi presenterar RS6 Avant GT

Audi RS6 GT
Publicerad 10 februari, 2024

Med rötterna djupt rotade i racingarvet från Audi 90 quattro IMSA GTO, introducerar Audi den begränsade RS6 Avant GT. Denna prestandamodell tar sin inspiration från den legendariska tävlingsbilen och erbjuder en unik kombination av exklusiva detaljer både exteriört och interiört. Audi RS6 Avant GT, som lanseras under andra kvartalet 2024, är en manifestation av banbrytande design och enastående prestanda.

Inspiration från historien

Idén bakom Audi RS6 Avant GT härstammar från RS6 GTO-konceptet, ett projekt som föddes ur samarbetet mellan tolv lärlingar från olika discipliner inom bilindustrin. Deras arbete, som stöddes av Audi Design, tog sin inspiration från den legendariska Audi 90 quattro IMSA GTO från 1989. Resultatet är ett bevis på hur unga talanger kan bidra till företagets innovation även under sin lärlingstid.

Unik design för Audi RS6 GT

Nya Audi RS6 Avant GT skiljer sig visuellt från sina föregångare med en markerad front och unika kolfiberdetaljer. Frontpartiet, inspirerat av RS6 GTO-konceptet, presenterar en Singleframe-grill och luftintag i högblank svart, vilket förstärker bilens breda och låga profil. Den karaktäristiska designen fortsätter med kolfiberdetaljer längs sidoprofilen och bakpartiet, där en optiskt sänkt lastkant och en kraftfull dubbelvinge ger bilen en distinkt motorsportlook.

Interiören

Interiören på RS6 Avant GT är en hyllning till exklusivitet och prestanda. Med skalstolar, individuell numrering och en unik färgsättning erbjuder den en körupplevelse utöver det vanliga. Det svarta interiören kompletteras med röda och kopparfärgade detaljer, vilket ger en sportig och elegant atmosfär.

Prestanda

Under huven erbjuder RS6 Avant GT en imponerande 8-cylindrig V-motor med dubbelturbo, som genererar 630 hk och ett maximalt vridmoment på 850 Nm. Denna kraftfulla motor, tillsammans med det lätta och ställbara chassit och den omarbetade quattro sportdifferentialen, garanterar en dynamisk och exakt körupplevelse. Accelerationen från 0 till 100 km/h sker på blott 3,3 sekunder, medan topphastigheten når 305 km/h.

Pris för Audi RS6 GT

Priset för Audi RS6 Avant GT är ännu inte specificerat för den svenska marknaden, men i Tyskland börjar priserna på 219 355 euro, beroende på vald utrustning. Översatt till svenska kronor motsvarar detta runt 2,5 miljoner kronor. För de som anser att detta pris är för högt erbjuds alternativet att välja den “vanliga” RS6 Avant performance, som erbjuder nästan samma prestanda men utan de mer exklusiva detaljerna. Den har ett pris på 1 367 300 kronor, och priset kan naturligtvis variera beroende på val av tillval.