Artikel i samarbete med Bilförsäkringarna.se

Bilförsäkringar – 5 saker du inte får missa

Publicerad 29 september, 2021
Vikten av en bilförsäkring

Det är inte lätt att jämföra bilförsäkringar, här kommer 5 saker som du som tecknar en bilförsäkring inte får missa! Det finns ju ingen anledning att dra ut på det, så vi kör igång direkt!

Misstag #1 – Att inte veta vilket skydd du behöver

I Sverige finns det minimikrav på vilken bilförsäkring som du måste ha, den kallas för trafikförsäkring, men du bör inte basera ditt beslut enbart på detta.

Varje person har unika skyddsbehov och många olika faktorer påverkar detta, bland annat:

  1. Bilmodell
  2. Pris på bilen
  3. Vilken erfarenhet du har av att köra
  4. Hur mycket du kör
  5. Risken för olyckor där du bor

Naturligtvis vill alla ha en helförsäkring som täcker så mycket som möjligt, men det är oftast ganska dyrt. Det bästa är att hitta den rätta balansen mellan kostnad och täckning. Hur denna balsen ser ut i praktiken beror på faktorerna ovan.

Misstag #2 – Att inte jämföra bilförsäkringar

När man handlar mat, kläder eller vad som helst egentligen brukar man ta hänsyn till pris och jämföra lite. När det kommer till bilförsäkringar, försäkringar i allmänhet och andra mer komplicerade ekonomiska produkter är det däremot inte lika vanligt.

Som tur är det finns tjänster som Bilförsäkringarna där du enkelt kan jämföra bilförsäkringar utan att behöva gå in på varje försäkringsbolag en och en och läsa igenom alla villkor, på Bilförsäkringarna finns allt nämligen jämfört och klart. Allt du behöver veta är vilka krav du ställer på din bilförsäkring.

Att jämföra bilförsäkring är dessutom viktigare än vad man tror. Enligt Bilförsäkringarna kostar den billigaste helförsäkringen till en Skoda Octavia 350 kr, medans den dyraste hela 633 kr.

Det innebär att den som tagit tag i att jämföra sin bilförsäkring kan spara inte mindre än 3 396 kr per år, vilket för de allra flesta inte är småpotatis direkt.

Misstag #3 – Att ljuga vid teckning av försäkringen

Att ljuga är förmodligen det värsta du kan göra när du fyller i en ansökan om att teckna en bilförsäkring. Försäkringsbolagen har tillgång till många personuppgifter då dessa i Sverige till stor grad är offentliga och kan lätt upptäcka inkonsekvenser mellan vad du angett och verkligheten i hur det ligger till.

Har du, antingen med flit eller helt enkelt av misstag, råkat ange ett felaktigt värde kan försäkringsbolaget vägra att försäkra dig över huvud taget, men det är inte det värsta som kan hända.

Det värsta som kan hända är ett försäkringsbolaget inte upptäcker misstaget när du ansöker om försäkringen, utan istället först när du ansöker om kompensation eller ersättning efter att du har varit med om en olycka eller annan typ av trafikskada.

En del försäkringsbolag har dessutom en strikt policy om att inte erbjuda försäkringar till dig som angivit något som inte stämt när du tidigare tecknat en försäkring. Det kan göra att du i framtiden har mindre alternativ att välja på vad gäller bilförsäkringar och andra försäkringar och tvingas välja ett erbjudande som egentligen är ofördelaktigt.

Misstag #4 – Att glömma att uppdatera försäkringsbolaget

Att glömma är inte samma sak som att ljuga, men försäkringsbolagen behandlar felaktigheter i dina uppgifter på samma sätt oavsett om de tillkom med uppsåt eller inte.

De flesta bilförsäkringarna som finns i Sverige är flexibla med vem som kör bilen. Sanningen är att bilförsäkringar i princip alltid täcker alla som bor på samma adress. Grundregeln är däremot att försäkringstagare är bilens huvudsakliga förare.

Skulle du därmed ge din bil ditt ditt barn, men fortsätta betala bilförsäkringen i ditt namn, kan försäkringsbolaget neka dig ersättning med anledning av att bilens huvudsakliga ägare är ditt barn, trots att försäkringstagaren är du själv.

Tänk också på att det kan vara till din fördel att uppdatera bilförsäkringen, inte vara för att den ska vara giltig. Skulle du exempelvis gifta dig eller flytta till ett lugnare område med mindre risk för inbrott och stöld kan försäkringspremien gå tack vare att du uppdaterat ditt försäkringsbolag om din situation.

Misstag #5 – Att vara överförsäkrad

Det är precis lika möjligt (och precis lika vanligt!) att teckna en bilförsäkring som skyddar dig för mycket som det är att teckna en bilförsäkring som skyddar dig för lite. Har du ett äldre fordon som inte är värt så mycket på andrahandsmarknaden är det ofta inte fördelaktigt att teckna en dyr helförsäkring som täcker mer eller mindre allt, även om försäkringsbolagen ofta vill få en att tro att så är fallet.

En bra tumregel är att det aldrig är värt att betala mer än en tiondel av bilens värde i årlig försäkringspremie.