Artikeln presenteras av Försäkringsguiden

Bilförsäkringar för dig som precis har tagit körkort

Publicerad 17 maj, 2022
försäkringsguiden

Om du snart kommer att ta ditt körkort eller kanske precis har klarat uppkörningen, så är det viktigt att du förstår hur en bilförsäkring fungerar. Det är vanligt att nya bilister missar hur viktigt det är med en bilförsäkring, både för att skydda sig själva och andra trafikanter på vägarna.

Det finns flera olika bilförsäkringar att välja mellan och en del passar särskilt bra för dig som är ny i trafiken. Jämför gärna bilförsäkringar hos Försäkringsguiden för att hitta en som passar dig och din bil. Om du är ung är din försäkring vanligtvis dyrare, eftersom försäkringsbolagen baserar sina premier på skadestatistik. Eftersom unga personer oftare är med om olyckor och skador blir det därför dyrare.

Halv, hel och trafikförsäkring

Alla måste ha en trafikförsäkring enligt lagen. Den ersätter alla personskador och sakskador som du har orsakat på andra med ditt fordon, men den ersätter inga skador på din egen bil.

En halvförsäkring innehåller trafikförsäkringen och ger även skydd för stöldskador, assistans, räddning och maskinskada. Halvförsäkringen täcker inte skador som din egen bil har fått genom skadegörelse, en trafikolycka eller en yttre olyckshändelse.

Helförsäkringen är både en halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen betalar skador på din egen bil vid till exempel skadegörelse eller en trafikolycka. Nya bilar har vanligtvis en vagnskadegaranti som innehåller samma delar som vagnskadeförsäkringen. Den gäller i tre år och om du har en sådan räcker det att teckna en halvförsäkring.

Tilläggsförsäkringar är extra delar som går att lägga till din bilförsäkring om du känner att du behöver det. Är du till exempel beroende av din bil för att ta dig till jobbet kan det vara en bra idé att teckna ett tillägg som ger dig rätt till hyrbil om din bil är inne på verkstaden. En del halv- och helförsäkringar innehåller redan det, men för andra försäkringar tecknar du det separat.

En missad trafikförsäkring är dyr

Direkt när du köper ett fordon ska du kontakta ett försäkringsbolag och teckna en trafikförsäkring. Enligt lagen ska du skaffa trafikförsäkring från första dagen som du blir ägare till ett motorfordon och den gamla ägarens försäkring upphör omedelbart vid ägarbytet. Tänk på att du ska ha en försäkring när du kör hem bilen från den gamla ägaren, eftersom deras försäkring inte gäller för dig. Du bör därför kontakta ditt försäkringsbolag innan du köper bilen eller direkt efter att du har köpt den. Du kan teckna trafikförsäkringen online.
Om fordonet inte är försäkrat måste du betala en trafikförsäkringsavgift direkt till Trafikförsäkringsföreningen. Det är mycket dyrare än en vanlig bilförsäkring och kostar för närvarande 180 kronor per dag för en personbil. Det är meningen att den ska vara så pass hög att ingen tjänar på att vara oförsäkrad.