Samarbetsartikel

Billån eller blancolån – Vilket är bäst

Publicerad 2 januari, 2023
Billån eller blancolån

De flesta som köper en ny bil behöver finansiera den med ett lån. Två lån som är vanligt att bilköpare ansöker om är antingen ett blancolån eller ett billån. Det är dock några väsentliga skillnader mellan dessa två låneformer som du bör ta i beaktande innan du ansöker om ett lån. Lånen skiljer sig nämligen åt vad gäller säkerhet och villkor.

När du lånar till en bil använder du fordonet som säkerhet och du kan bara låna upp till 80 % av bilens värde. Dessutom finns det vissa krav på bilens standard. Dessa krav på säkerhet, standard och kontantinsats finns inte för ett blancolån, där du kan låna 100 procent av bilens värde. Oavsett vilket lån du väljer finns fördelar och nackdelar med båda.

Billån – Bilen som säkerhet för lånet

När det gäller finansiering för bilköp är största fördelen att bilen räknas som säkerhet för lånet. Tack vare det får du oftast lägre ränta eftersom långivaren är mer säker på att kunna få tillbaka pengarna. Vad du dock bör ha i åtanke är att lånet är kopplat till bilen, så säljer du bilen måste du betala av resterande skuld.

Ett billån kan även tas med restvärde. Det innebär att bilhandlaren räknar fram vad bilen kan vara värd när löptiden på lånet är slut. Då betalar du bara amortering plus ränta på värdeminskningen. Vid löptidens slut lämnar du tillbaka bilen som då blir betalningen av resterande skulden.

Fördelar med billån

Idag erbjuder många bilhandlare möjlighet till finansiering vid bilköp i samarbete med en långivare. Då sker betalningen direkt från långivaren till bilhandlaren. Om du lämnar in din gamla bil kan den eventuellt täcka kontantinsatsen.

 • Ofta lägre ränta än privatlån
 • Låneansökan direkt hos auktoriserad bilhandlare
 • Lånet kan tas med restvärde

Nackdelar med att låna pengar till bil

Ett billån har en del nackdelar bland annat att bilen bara ger säkerhet för 80 procent av dess värde. Dessutom har det ofta kortare återbetalningstid än ett blancolån, vanligt är mellan 1 och 8 år.

 • 20 procent kontantinsats
 • Kräver helförsäkring på bilen
 • Du måste betala eventuell restskuld vid försäljning

Blancolån – Lån utan säkerhet

Det här är ett konsumtionslån utan krav på säkerhet och en mer flexibel låneform eftersom lånet har längre löptid än ett traditionellt billån. Det är även detta lån som gäller om du ska köpa bil privat. Du har dessutom större möjlighet att få detta lån godkänt med svag kreditvärdighet.

Det finns inga krav på bilens ålder eller i vilket skick bilen är i utan du kan använda lånet till vilken bil du vill. Det krävs inte heller att du lämnar bilen som säkerhet, men det kan innebära högre ränta i och med det.

Fördelar med ett blancolån

Ett lån av den här typen har många fördelar, särskilt om du har tänkt dig att köpa en begagnad bil men inte vill lägga någon kontantinsats. Det är dessutom ett perfekt lån om du vill köpa av en privatperson.

 • Ingen kontantinsats
 • Lägre krav på bilen
 • Mer flexibel återbetalningstid
 • Möjligt att köpa av privatpersoner

Nackdelar med att låna utan säkerhet

Precis som med ett billån finns det en del nackdelar med den här lånetypen. De största nackdelarna är dock att räntan kan bli ganska hög eftersom det är ett lån utan säkerhet samt att lånet kan ha höga avgifter.

 • Ingen säkerhet ger ofta högre ränta
 • Kreditvärdighet avgör lånebeloppet
 • Risk att amorteringarna inte följer värdeminskningen

Frågor och svar

Kan jag få ett lån till bil om jag har betalningsanmärkningar?

En ansökan till ett konsumtionslån kan bli godkänd med svag kreditvärdighet, men det gäller inte för ett lån när du ska köpa bil.

Vad är ett billåns restvärde?

När det gäller lånets restvärde är det helt enkelt bilens värde vid låneperiodens slut.

Vad är skillnaden mellan billån och blancolån?

Största skillnaderna mellan lånen är räntan, avbetalningstiden och att bilen är bunden till lånet, men det gäller inte ett blancolån.