Halka och frost – då är det dags att byta däck!

Byta däck infor vintern
Publicerad 19 oktober, 2015

Snart är det dags att byta däck. Sommaren är sedan länge över och kallare tider står för dörren. Denna tid på året är också den tid då flest personer väljer att sälja sin bil för en nyare modell. Är du i bilköpartagen? Se då till att vinterdäck följer med vid köpet. På grund av vårt kalla klimat råder det en lag om att alla personbilar måste ha vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Men du får byta däck redan den 1 oktober om du vill. 

Vinterväglag innebär att vägarna är betäckta av is, snö, snömodd eller frost. Kommer snön tidigare kan det dock vara en god idé att byta ut däcken redan i oktober. Här ger vi dig några tips om hur du kör säkert i vinter.

När är det dags att byta däck till vinterdäck?

Varje år blir vi lika förvånade när snön kommer, och det kan lätt bli stressigt om man inte förberett sig inför vintern. För att undvika stress är det bra att vara ute i god tid. Man brukar säga att när temperaturen ligger runt noll grader nattetid är det dags att byta ut däcken.

Vinterdäck håller i ungefär tio år, men kör man mycket blir de naturligtvis gamla fortare. Är däcken gamla och slitna försämras greppet och det kan rent ut av bli en säkerhetsrisk att köra bilen. Du hittar tillverkningsdatum på däcksidan. Utgå dock hellre från däckens slitage, snarare än tillverkningsår när du bedömer däckens skick. Det är nämligen många olika faktorer som påverkar däckens livslängd – användning, skötsel och lufftryck är exempel på det.

För att kontrollera slitage kan du mäta mönsterdjupet. Lättast gör du detta med hjälp av en mönsterdjupsmätare. På ett vinterdäck ska mönsterdjupet enligt lag vara minst tre millimeter, men för att vara på den säkra sidan bör man byta ut däcken redan vid fem millimeter. Och ser däcket slitet ut med blotta ögat? Ja, då är det med största sannolikhet dags att byta. Är du osäker kan du kontakta en däckexpert som hjälper dig.

Tips för att byta däck

Viktigt när du byter däck är att se till att bilen står plant, utan lutning. Om bilen lutar behöver du använda dig av betongplattor eller liknande för att få bilen i en rak vinkel. Skiljer slitaget åt på dina däck bör du alltid använda de minst slitna däcken baktill. Vägrar bultarna släppa? Det kan fungera att använda lite smörjmedel om de inte lossar. I värsta fall kan man ta till med lätt våld och trycka med foten på fälgkorset, men öka hellre trycket långsamt än att ta i för hårt. Kom ihåg: lagom är bäst.

Skaffa bra vinterdäck

Skaffa bra vinterdäck som håller. Det finns flera sidor där du kan hitta hållbara däck till fördelaktiga priser. Exempel på butiker där du hittar slitstarka däck är:

Där får du hjälp med att välja rätt däck för just din bil, och du kan även beställa tid för montering om du inte vill byta ut dem själv.

Så undviker du olyckor

Några månader om året ligger Sverige under snötäcke. Vägarna blir förutom vackert vita också hala, och fler olyckor inträffar. Förutom däckbytet kan det vara bra att börja fundera över hur man kan öka säkerheten ytterligare. Att utrusta bilen lite extra för de kalla månaderna är aldrig fel. Dessutom finns det en del punkter man bör ha i åtanke innan man ger sig ut på sliriga vintervägar.

  • Ta det lugnt. Planera din resa noga och var ute i extra god tid.
  • Håll avstånd. På så sätt vinner du tid om olyckan skulle vara framme.
  • Ha alltid med extra utrustning i bilen, så som spade, bogserlina, ficklampa, reflexväst och isskrapa. En god idé kan också vara att ha varma kläder eller filtar i bilen, samt något ätbart om du skulle bli stillastående under längre tid. Av samma anledning är det också bra att ha värmeljus i bilen. Dessutom bör du vara noga med att ladda mobiltelefonen innan du ger dig ut i trafiken, eller så kan du ha laddaren med dig.

Och sist men inte minst – kör försiktigt!

Text: Hanne Lempka