Cyberkriminella kan utnyttja våra bilars funktioner

Publicerad 27 oktober, 2020
Bilstöld

Dagens bilar drivs av datorer till skillnad från de mekaniska varianterna som har använts sedan bilens begynnelse. Motorerna har datorer i sig, något som har sett till att bränsleförbrukningen och effekten kan justeras och optimeras på en helt annan nivå, tillsammans med tusentals andra funktioner och möjligheter. 

Det finns dock inte bara fördelar med dagens moderna fordon, något som blir tydligt när cyberkriminella använder sina färdigheter för att ta över eller manipulera våra bilar. Nedan går vi igenom hur cyberkriminella kan ta sig in i våra fordon, samt hur detta kan komma att se ut i framtiden.

Hur cyberkriminella kan attackera våra fordon

Nej, det är inte ett skämt eller något som bara kan hända i framtiden, våra bilar kan hackas redan idag. I och med att våra bilar innehåller en stor mängd teknologi är de även exponerade för risken att hackas av cyberkriminella individer eller organisationer.

Dagens biltillverkare känner självklart till detta och gör allt i deras makt för att skapa säkerhetssystem som är så svåra som möjligt att hacka, samt jobbar regelbundet för att täppa till eventuella säkerhetsbrister. Trots detta finns det individer eller organisationer med onda avsikter som lyckas att ta sig in i systemet, vilket kan sluta med katastrof.

En stor del av bilens system består nu av teknologisk utrustning istället för mekanisk, vilket gör att de kan utsättas för intrång. Allt från navigeringssystem till bromsar är exponerade, vilket gör att hackare kan ta fullständig kontroll över bilen – detta kan göras trots att de befinner sig på andra sidan jorden. Så länge de cyberkriminella har en anslutning mellan sin enhet och bilen kan de göra i princip vad de vill.

En av de farligaste aspekterna med detta är det faktum att man som bilförare inte vet när bilen har blivit hackad. Detta kan leda till att föraren inte upptäcker att fordonet är hackat innan det är försent. Det är därmed oerhört viktigt att man är så försiktig som möjligt, samt att man verkligen försöker att lägga märke till om det finns något som inte känns som vanligt, eller om man tycker att något känns konstigt.

Hur kommer de in i systemet?

Hackare kan ta sig in både digitalt eller fysiskt. Det vanligaste sättet är genom mjukvara, exempelvis genom en uppdatering av mjukvaran, eller att de tar sig in genom det Wi-Fi eller bluetooth som finns installerat i bilen. De kan även använda din mobiltelefon som ingång – just denna risk kan du sänka genom att ha en VPN installerad, vilket är en tjänst som gör att all kommunikation mellan din enhet och andra enheter sker anonymt och krypterat, vilket gör det svårare för hackare att ta kontroll över den. Sök till exempel på NordVPN coupon för att få en topprankad VPN till rabatterat pris.

De kan även ta sig in i systemet genom att hacka biltillverkarnas servrar och datorer. Bilarna kommunicerar ständigt med biltillverkarnas system, vilket kan vara en öppning för cyberkriminella att ta sig in i de bilar som redan existerar ute i samhället.

Hur kommer detta att se ut i framtiden?

Med tanke på hur klimatet ser ut idag kan vi absolut förvänta oss att det kommer att finnas minst lika många säkerhetsrisker i framtiden. Våra bilar består till allt större del av teknologi för varje dag som går, vilket öppnar upp för intrång och cyberhot. I takt med att teknologin fortsätter att utvecklas kommer bilarna att bli mer och mer tekniskt drivna, men vi får helt enkelt hoppas på att biltillverkarna fixar samtliga nuvarande säkerhetshot, samt att de ser till att framtida säkerhetshot inte leder till oönskade situationer.

Slutord

Teknologin utvecklas i rasande fart, vilket självfallet bidrar med både fördelar och nackdelar. Bilindustrin har sett enorma framsteg under de senaste åren, samt att steget in i den teknologiska världen har öppnat upp för nya möjligheter och funktioner i de fordon vi litar på ska transportera oss från punkt A till B.

Cyberkriminella har dock dragit nytta av de eventuella brister och kryphål som fortfarande existerar. Detta kan i bästa fall leda till att någon byter kanal på radion, men kan i värsta fall leda till att de väljer att stänga av bromsarna, eller att de tar över bilen helt och hållet.

Dessa brister kan uppenbarligen leda till oönskade situationer som kan sluta i katastrof, något som biltillverkarna tar på allra största allvar. Vi hoppas att biltillverkarna löser samtliga av dessa problem, samt att de i framtiden kan lyckas ligga steget före för att undvika eventuella olyckor och missöden.