Däck och andra nödvändigheter som behövs för bilsemester i fjällen

Publicerad 20 februari, 2017

Ska du ut på bilsemester till fjällen? Då gäller det att vara väl medveten om att både du och ditt fordon kommer vara med om annorlunda klimat än vad ni kanske vanligtvis är vana vid.

I Sverige är det lag på att ha vinterdäck under vintern, men om du eller din familj ska på bilsemester i fjällen så kanske detta inte är i Sverige. Beroende på vilket land ni ska till så ska man kolla upp vilka lagar och vilka däck man bör eller måste ha, för säkrast färd.

När du kör under vintertid och speciellt när du kör på högre höjder så måste du tänka på att vädret är mycket mer ombytligt än på många andra ställen. När det gäller bilfärd bland berg och fjäll så bör du vara beredd på extrem kyla, kallt regn, dimma, is, frost och starka vindar. Solen är också mycket stark i fjällen, så var försiktig då det kan bli mycket problematiskt med bländande sol i förarens ögon.

I vissa länder är det t ex lag på att vara utrustad med snökedjor i viss terräng, dvs berg och fjäll. Är du ej utrustad med snökedjor där det behövs är det stor sannolikhet att du kommer få betala böter. Om din bil eventuellt skulle vara med i en olycka där det är lag på snökedjor kommer du bedömas som ansvarig för olyckan.

När du ska ut och köra där snökedjor behövs så bör du installera dem innan du börjar köra, och testa också så att de är fästa ordentligt genom att köra ett par kilometer, och därefter stanna och undersöka. Vilka däck som passar bäst till din bil och snökedjor kan du undersöka och köpa på Tirendo, genom deras hemsida (tirendo.se) kan du beställa, samt undersöka och läsa in dig på nödvändig information och tips.

Du bör också införskaffa ett GPS-system med detaljerade kartor över området du ska bila igenom, samt kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller när du bilar utomlands, vilken hjälp du är berättigad till o s v.

Bromsa eller inte när bilen får sladd

När du kör bil på vintriga och snöiga vägar ska du alltid köra med hög växel, speciellt när det är isiga vägar. Glöm inte heller att ha med dig spade och andra verktyg som kan hjälpa med att ta bort is och snö. När du kör bil i snö och mörker måste du alltid ha på dina strålkastare och se till att det inte fastnar någon snö eller is på dem. Kör långsamt och försiktigt för att undvika att bilen får sladd. Om bilen får sladd, vilket den mycket väl kan göra vid något tillfälle så ska du inte få panik, då är det mer troligt att den plötsliga styrningen i sladden gör att bilen sladdar ännu mer, vilket kan vara extremt farligt beroende på hur vägen ser ut.

Viktigast är att köra sakta men säkert och att förutse olika väg- och trafikförhållanden. Om bilen får sladd, kom ihåg att ta bort din fot från gasen och styr i samma riktning som sladden, försök att inte bromsa under några omständigheter om du kan undvika det. För att läsa mer om vilka bromsar som är bäst för din bil och den terräng du troligtvis kommer att köra mest i, klicka in på kopabromsar.se, där kan du också läsa mer om, samt köpa däck och bromsar för olika lägen för din bil.