Artikel i samarbete med Däckvaruhuset

Däckbyte – Datum och regler

Publicerad 12 april, 2021
Däckbyte

Två gånger varje år måste man skifta sina däck i Sverige, om man inte kör med året runt däck. Alla datum och regler är inte helt lätt att hålla koll på. Vi går igenom alla datum och regler och tips på vad du bör tänka på du ska köpa nya däck. 

Datum och regler

Perioden då du måste ha vinterdäck, dubbade eller odubbade sträcker sig mellan 1 december och 31 mars. Då är det lag på att ha vinterdäck på bilen. Men skulle du bli stoppad av polisen under perioden med sommardäck och det inte är vinterväglag skulle du inte behöva betala böter. Vinterdäck är nämligen bara krav om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas att det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Vill man använda vinterdäck innan första december går det också bra från och med den 1 oktober. 

Efter den 15 april till och med 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck. Men skulle det vara vinterväglag i slutet av april så får man fortfarande köra med dubbdäcken. Odubbade vinterdäck får man enligt lagen använda året runt, även om det inte rekommenderas eftersom bromssträcka, vägljud och grepp inte är lika bra på sommarväglag. 

Mönsterdjup

Sommardäck

Enligt lagen ska ett sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Men man brukar rekommendera att byta ett sommardäck när mönsterdjupet går ner under 3 millimiter. Detta för att behålla ett bra grepp vid blött väglag. Annars riskerar man att få vattenplaning. 

Vinterdäck

För ett vinterdäck är kravet att det har minst 3 millimeter. För ett vinterdäck bör man även se till att dubbarna är bra. Har många dubbar lossnat eller tryckts in i däcket kan det vara bra att byta tidigare, trots att mönsterdjupet är bra. 

3 millimeter gäller för lätta fordon och personbilar. För tunga lastbilar gäller istället 5 millimiter och för tunga släpvagnar 1,6 millimiter. 

Välj bra däck

Däcken är den viktigaste säkerhetsdelen på din bil. Därför bör man välja ett bra däck när man ska köpa nya. Idag finns det massvis med butiker som säljer däck på nätet. Men stirra dig inte blind på priset. Man får oftast vad man betalar för. Ibland saluförs däck som legat länge på lager vilket påverkar däckets kvalité. Vissa utländska butiker säljer även däck som inte är anpassade för Sveriges klimat. Därför är det klokt att välja en butik som säljer välkända varumärken och däck som passar bra i Sverige. Däckvaruhuset var ett av de första företagen i Sverige som började sälja däck på nätet. Hos dem kan du köpa både däck och fälgar till bra priser med bra kvalitet.