Däcktillverkaren Hankook bakom Däckpiraterna

Publicerad 20 maj, 2016

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Sedan är det olagligt, men det är fortfarande enligt lag tillåtet att köra med dubbfria vinterdäck sommartid. Däcktillverkaren Hankook vill ändra på detta.

Enligt Sifo är det cirka 250 000 bilar som kör med dubbfria vinterdäck även under sommarhalvåret i Sverige.

På grund av däckens gummilvalité påverkas bromssträckan kraftigt och det kan bli upp till 40 procent längre i hastigheter över 80 km/h. Bilar med odubbade vinterdäck är därför överrepresenterade i olycksstatistiken.

Att det är lagligt att köra med odubbade vinterdäck sommartid tycker däcktillverkaren Hankook är dåligt.

Idag avslöjas att det är däcktillverkaren Hankook som ligger bakom den fiktiva aktivistgruppen Däckpiraterna som under våren har gäckat bilägare som kör med dubbfria vinterdäck även under sommarhalvåret.

Däckpiraterna har gjort sig kända för att nattetid byta däck på bilar som fortfarande kör med dubbfria vinterdäck.

”Att inget händer trots stora informationskampanjer och återkommande artiklar och tester i motorpress är frustrerande. Egentligen borde det i lag vara förbjudet med vinterdäck på sommaren och varje ansvarskännande bilist borde själv ta ansvar. För att få uppmärksamhet kring frågan valde vi en okonventionell väg”, säger Christine Silfversparre, marknadschef på Hankook Sverige.

Se mer om Däckpiraterna i videon ovanför.