Artikel i samarbete med bilresa.se

Dags att ta bilen på skidresa – 5 saker att tänka på

Publicerad 19 november, 2019

Dags för skidresa? Kanske du, precis som många andra, föredrar att ta bilen till skidsemestern. Det är flexibelt, man kan enkelt packa med sig allt man behöver och själva resan till skidsemestern blir även den en upplevelse.

Men vad måste du tänka på när du ska bila till alperna för att skidsemestern ska bli en succé.

1. Kontrollera bilen

Det viktigaste att göra innan man tar med sig bilen på skidresa är att kontrollera att den är startklar för långkörning i minusgrader.

Kontrollera att vinterdäcken sitter på, att mönsterdjupet är tillräckligt och att däcktrycket är bra. Se även till att ha med dig alla nödvändiga prylar för att klara av körning under vintern: varningstriangel, isskrapa, spolarvätska som klarar minusgrader, snöskyffel, startkablar, bogserlina, filtar och ficklampa – man vet aldrig vad som händer på vägarna och det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

2. Planera körrutt

Ska du köra långt är det viktigt att planera körrutten och hålla koll på reglerna om du ska utomlands. Specifika regler gäller för specifika länder, så planera din rutt väl och ta reda på vilka regler som gäller i respektive land du kommer att köra igenom.

3. Packa rätt

Förutom att se till att man har packat med sig det viktigaste så behöver man även se till att man packar rätt. Om du använder takbox behöver du kontrollera takets maxlast och inte packa mer än vad taket klarar av.

4. Kör säkert

Att köra under vintern kräver extra mycket uppmärksamhet från föraren. Se till att du är utvilad, anpassa hastigheten efter väglaget och väderförhållanden, och håll alltid avståndet till fordonen framför.

5. Underhållning

En av de roligaste sakerna med att ta bilen på semestern är ju alla roliga billekar man kan underhålla sig med för att få tiden att gå. Testa att bilda roliga ord av registreringsskyltar eller tävla om vem som ser flest bilar i en viss färg.