Artikeln presenteras i samarbete med Laddningsbox.se

Det finns många fördelar med att äga en elbil

Publicerad 2 december, 2021
Fördelar elbil

Att få glida fram i en elbil är en dröm för många. Inte nog med att de är det bästa alternativet för miljön, de är också billiga att köra eftersom man slipper tanka dyrt med diesel och bensin. Istället laddar man sin elbil när den behöver tankas. Det finns laddningsstationer på många ställen i landet och även utomlands om man ska ta med bilen på semester.

Trots att det går att ladda bilen på olika ställen så kan det vara skönt att ha ha en egen laddbox hemma där man bor. Det innebär att man kan ladda bilen när det passar och man behöver inte planera för att tanka sin elbil när man är ute och kör. Det finns många positiva saker med en elbil.

Eldrivna bilar spås vara framtiden

Eftersom att el spås vara framtidens drivmedel är det många som byter ut sina bensindrivna bilar till elbilar. Det finns väldigt många fördelar med att äga en elbil. En av fördelarna med att köra en elbil är att det är mer hållbart. 

En elbil släpper nämligen ut mycket mindre koldioxid än en bensindriven. Livslängden på elbilen är även mer hållbar och laddar man med förnybar el så blit utsläppen noll när man kör.

Trots att elbilar är dyrare i inköp så är de betydligt billigare att äga. En elbil betyder lägre skatt och servicen blir både billigare och enklare på grund av att bilen har färre rörliga delar. Att priserna kommer att sjunka på elbilar är det dessutom många som räknar med. 

De som kör elbil vittnar också om att de bilarna är betydligt roligare att köra. Eftersom de inte har någon växellåda så accelererar de mycket snabbare än andra bilar. Tillverkarna av elbilar erbjuder också många sportiga varianter av bilar vilket är tilltalande för många. 

När man kör en elbil så låter bilen dessutom mycket mindre än en vanlig bensindriven bil. Det gör att ju fler eldrivna bilar som finns i samhället ju tystare och hållbarare blir också stadsmiljön. En del elbilar kan lägga till ett extra ljud när de kör i låga hastigheter för att uppmärksamma gång och cykeltrafikanter på att den kommer. 

Om man bortser från att en elbil är dyr i inköp så är den ett billigt alternativ att köra, detta enligt exempelvis denna artikel från Teknikens Värld. Man sparar i snitt mellan sex och sju kronor per mil när man kör på el istället för bensin. Siffrorna är naturligtvis uträknat på ett genomsnittligt bensinpris men oavsett vilket så finns det mycket pengar att spara på att byta till en elbil.