Detta bör du veta när du köper begagnad bil

Publicerad 23 oktober, 2020
Guide begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är ett utmärkt alternativ om du inte vill spendera alldeles för mycket pengar. Med begagnade bilar gäller det att du som köpare vet vad du ska ha koll på innan du köper. Just därför har vi skrivit denna korta guide, så att du ska kunna fatta rätt beslut.

Om du är en riktig bilentusiast kan du glädjas av att betting på motorsport blivit allt vanligare den senaste tiden. Sajter som hajpercasino.com erbjuder betting på en rad olika motorsporter. Du kan säkert hitta någonting som passar dig.

Inspektera både bilens yttre och inre skick

På utsidan av bilen är det viktigt att leta efter repor, bucklor och rost. Huruvida du faktiskt bryr dig om småskavanker på bilen lämnar vi upp till dig, men om bilens yttre är i alldeles för dåligt skick kanske det inte är ett bra köp, speciellt inte om du själv planerar att sälja den i framtiden.

Det är också en bra idé att ta en titt på panelerna. Om dessa inte sitter rakt eller är ojämna kan det vara en indikator på att bilen vart i en olycka och inte reparerats ordentligt. Öppna och stäng dörrarna för att se om de stängs ordentligt. Gör samma med motorhuven.

Sist men inte minst så bör du ta en titt på bilens insida. Här är skavankerna antagligen mer uppenbara. Leta efter skador på sätena, lägg märke till hur bilen luktar eller om mattorna visar tecken på läckor eller vattenskada.

Testkörning

Det är nästan ett måste att göra en testkörning innan du köper en bil, oavsett om den är begagnad eller ny. Innan du startar bilen kan det vara en bra idé att kontrollera så att alla lampor på panelen går igång när du sätter på tändningen.

När du väl är ute och kör bör du vara uppmärksam på ljud, till exempel klickande. Dessa kan vara en indikator på att någonting är fel. Det är också viktigt att testa bilen på olika typer av underlag och i olika hastigheter för att se om växling och allmän körning är behaglig. Testa bromsar, lampor och blinkers.

Låt en mekaniker inspektera bilen

Detta är egentligen det säkraste alternativet, speciellt om du själv inte är så kunnig när det kommer till bilar. En mekaniker kommer kunna se allting du ser och lite till. Detta alternativ kommer såklart kosta lite extra, men om du verkligen vill vara säker, så är detta det bästa tillvägagångssättet. Om du helt enkelt ser den extra kostnaden som en del av bilens pris är det lättare att rättfärdiga.

Om du väljer att hoppa över inspektionssteget är det viktigt att du är något påläst gällande bilar. Du måste veta hur man inspekterar för grundläggande saker som läckor och däckkvalité, annars finns det en risk att du köper någonting som inte håller den standard du förväntade dig.

Känn dig inte stressad

Ta den tid du behöver för att säkerställa att bilen är i det skick som säljaren garanterat. Du ska inte känna dig pressad att skynda på din inspektionsprocess bara för att säljaren har bråttom att få den såld. Ta den tid du behöver på dig för att säkerställa att du gör rätt köp!