Drifting med en gammal traktor

Publicerad 20 augusti, 2017

Vanligtvis är traktorer hårt arbetande redskap för våra bönder. Men ägaren till traktorn i videon ovanför har valt att bygga om sin traktor till en ren nöjesmaskin.

Traktorn är en gammal Volvo BM från 1956 där motorn är utbytt till en turbomotor från Volvo 240. Turboaggregatet är dock utbytt mot en modernare Saab-turbo med laddluftkylare. Med alla dessa modifikationer levererar traktorn 225 hästkrafter, vilket erbjuder nya användningsområden.

Det går bra att både drifta och göra burnouts med den gamla Volvo-traktorn. Baksidan är att traktordäcken slits betydligt snabbare än på en vanlig traktor. En traktor som används som vanligt arbetsredskap på en gård får också stå ut med mycket slitage och behöver byta däck emellanåt.

Dock är det inte lika smidigt att köpa traktordäck som bildäck. Speciellt inte på internet där man har mängder av webbshoppar där det säljs bildäck. Samma sak gäller dock inte för traktordäck. Men det börjar dyka upp fler aktörer även inom däck för traktorer och andra jordbruksmaskiner. Maskindäck.se är en av dem, tidigare Tractorparts Sweden. De säljer däck till i huvudsak lantbruk, entreprenad, industri och lastbil men även till mindre maskiner.