Artikel i samarbete med Däckskiftarna

Drive-in för byte till sommardäck

Publicerad 11 april, 2021
Sommardäck

Är du en av många som är ute i sista sekund för att byta till sommardäck? Senast den 15 april måste sommardäcken vara på, efter det blir det olagligt att köra med dubbdäck om inte vinterväglag råder. 

Även om man vet om att det varje år ska skiftas till sommardäck senast den 15 april är det lätt att inte ha planerat bytet i tid. Om man inte byter själv förstås, då är det bara ens egen tid som behöver planeras. Men har man inte bokat tid för däckbyte i tid kan det vara svårt att få en tid hos de flesta däckfirmor.

Att tiderna snabbt blir fullbokade hos däckfirmorna är något företaget Däckskiftarna såg som ett problem för många bilägare och utvecklade en tjänst för att förenkla hjulskiftet på våren och hösten. Med generösa öppettider och mobila servicestationer i nära anslutning till shoppingcenter, affärer och mataffärer där kunder ofta befinner sig blir det smidigare att byta däck. Det är bara att ta med sig hjulen i bilen och ställa sig i en drive-in för hjulbytet, ingen tidsbokning behövs. 

Coronasäkert

I dessa tider när vi har viruset covid-19 bland oss är detta också ett säkert sätt att byta däck på. Du behöver inte stå nära andra människor inne på däckfirman eftersom allt sköts utomhus. Om du inte vill behöver du inte ens kliva ur bilen under bytet. 

Mer än bara hjulskifte

Förutom själva hjulbytet erbjuder Däckskiftarna även balansering, däckomläggning och montering av nya däck. Upptäcker du att dina bildäck är i dåligt skick och behöver ha nya bildäck kan du alltså köpa och få det bytt på plats, finns även att köpa online på däckskiftarna.se. För sommardäck säger lagen att du ska ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup, men bör vara minst 3 millimiter för att inte förlänga bromssträckan och för att vara säkra på blöt vägbana. 

Förvaring av däck

Vill du inte förvara dina bildäck hemma kan du be om att få förvara dina bildäck på ett däckhotell hos Däckskiftarna. Smidigt för dig och bra för däcken. Bildäck ska förvaras mörkt och temperaturen bör ligga runt 15 grader. Om bildäcken förvaras för varmt eller för kallt kan däckets gummi förändras och påverka livslängden.

Stationer

Däckskiftarna har runt 70 stationer runt om i hela landet och hjulskiftet kostar från 329 kronor (olika beroende på ort). 

På följande platser kan du göra hjulskifte utan tidsbokning:

Borlänge
Borås
Enköping
Eskilstuna
Falun
Gävle Valbo
Göteborg 421 Högsbo
Göteborg Backaplan
Göteborg Bäckebol
Göteborg Eriksberg
Göteborg Frölunda Torg
Göteborg Kungsbacka
Göteborg Kållered
Göteborg Sisjön
Halmstad Flygstaden
Helsingborg Väla Centrum
Jönköping
Kalmar
Karlstad Våxnäs
Kristianstad
Linköping Tornby
Ludvika
Luleå Storheden
Lund
Malmö Toftanäs
Norrköping Ingelsta
Norrtälje
Nyköping
Skellefteå Solbacken
Skövde
Stockholm Arninge
Stockholm Barkarby
Stockholm Bro
Stockholm Bromma Plantagen
Stockholm Huddinge
Stockholm Höggvik
Stockholm Kungens Kurva
Stockholm Länna
Stockholm Märsta
Stockholm Mörby Centrum
Stockholm Nynäshamn
Stockholm Port 73
Stockholm Rotebro
Stockholm Sickla
Stockholm Skärholmen
Stockholm Stuvsta 
Stockholm Södertälje
Stockholm Tumba
Stockholm Veddesta
Stockholm Vällingby
Stockholm Värmdö köpcentrum
Stockholm Värmdö Marknad
Stockholm Västberga
Sundsvall
Uddevalla
Umeå Avion
Umeå Ersboda
Umeå Teg Verkstad
Uppsala Boländerna
Uppsala Gnista
Uppsala Gränbystaden
Uppsala Stenhagen
Västerås Erikslund
Västerås Hälla
Växjö
Ängelholm
Örebro Eurostop
Örebro Marieberg
Östersund