Artikel i samarbete med Dragkrokskungen.se

Eftermontera dragkrok på bilen – oavsett bilmärke

Publicerad 19 september, 2019

Dragkrok

Har du någon gång upptäckt att du behövt en dragkrok men inte haft tillgång till någon sådan? Du är inte ensam. Faktum är att allt fler inser nyttan av att ha en dragkrok monterad på bilen. Nu för tiden finns det både fasta dragkrokar och löstagbara dragkrokspaket att beställa på nätet. Hos Dragkrokskungen.se kan du beställa dragkrokspaket, färdiga för montering.

De flesta har någon gång haft ett behov av en dragkrok men upptäckt att de inte har monterat en dragkrok på bilen. När man köper en ny bil är det lätt att glömma bort detaljer som dragkrokens vara eller icke vara. En dragkrok kanske ses som en “onödig” funktion vid köp av en bil, men snart uppstår behovet och då inser du hur ovärderlig dragkroken är. Istället för att låna grannens bil eller hyra en bil med dragkrok på den lokala macken kan du idag enkelt köpa dragkrok på nätet och montera själv eller låta en verkstad göra jobbet.

Vad kostar en dragkrok?

Det är svårt att ge en korrekt prisbild gällande montering av en dragkrok. Totalkostnaden avgörs av flera faktorer som bilmodell, typ av dragkrok och typ av eluttag. Du kan beställa eftermontering av dragkrok på flera sätt. Du kan beställa tjänsten av din märkesverkstad eller av en bildelskedja. Din lokala verkstad kan också erbjuda liknande tjänster. Om du är duktig på att meka med bilar kan du till och med köpa färdiga dragkrokspaket som du monterar själv.

Dragkrokskungen säljer flera olika ”gör-det-själv”-paket. Paketen är utformade för att passa de flesta bilmärken oberoende av bilens tillverkningsår.
dragkrokspaket

Beställ en säker dragkrok

När du beställer ett dragkrokspaket från Dragkrokskungen får du ett komplett paket med dragkrok, elsats, instruktionsmanual och gratis support. Välj mellan paketet fast dragkrok eller avtagbar dragkrok. Alla dragkrokspaket från Dragkrockskungen är CE-märkta och tillverkade av kända producenter som Westfalia, Steinhof, Witter och Brink. Dragkrokspaketen från Dragkrokskungen kostar från 1 895 kronor.

Hur monteras en dragkrok?

Om du är van att meka med bilar behöver du oftast inte använda specialverktyg för att montera dragkroken. Men trots det kan det vara bra att använda en hylsnyckelsats av god kvalitet. Du bör också ha tillgång till en multimeter för att kunna mäta elektrisk spänning vid monteringen.

– För att montera dragkroken på egen hand måste du först montera bort den bakre stötfångaren. Oftast sitter bilens stötfångare monterad med tre eller fyra skruvar och några clips. Dessa är oftast lokaliserade till det bakre hjulhuset.

– Nästa steg i monteringsprocessen är att koppla ur och avlägsna alla eventuella kontakter som ansluter backvarnare, lampor och övrig elektronik. Sedan är det dags att ta bort den så kallade stötfångarbalken. Oftast ersätts stötfångarbalken av en dragkroksbalk vid montering av en dragkrok. Dragkroksbalken kan oftast monteras i samma fästen som stötfångarbalken.

– När du installerat dragkroken är det mycket viktigt att du drar åt alla skruvar som fäster dragkroken till bilen. När du installerar dragkroken ska du också öppna och installera elsatsen enligt instruktionerna i den medföljande instruktionsmanualen.

– När alla delar sitter på plats är det dags att montera tillbaka stötfångaren och skruvarna som du avlägsnade för att komma åt stötfångarbalken. Montera delarna i omvänd ordning. För att lyckas med monteringen kan det vara bra att märka upp skruvarna innan de skruvas ur. På så sätt vet du var skruvarna ska sitta.

Installationen av bilens nya dragkrok behöver inte besiktigas. Sedan den 1 september 2013 gäller nya regler för besiktning och den tidigare besiktningsplikten för dragkrokar är borttagen.

Dragkrok sök