Artikeln presenteras i samarbete med Kelbet

Elon Musk är nu rikast i världen

Elon Musk världens rikaste
Publicerad 14 januari, 2021

Tesla-grundaren Elon Musk har nu petat Amazons grundare Jeff Bezos från förstaplatsen av världens rikaste person. Detta tack vare att Teslas aktie rusat på börsen.

Amazons vd och grundare Jeff Bezos har i fyra år varit världens rikaste person. Men i januari blev istället Elon Musk världens rikaste. Anledningen beror inte på att Elon Musk hittat en bra ComeOn bonus utan för att Teslas aktie gick upp på börsen. Hans totala förmögenhet är nu 1 515 miljarder kronor. Samtidigt som Jeff Benzos förmögenhet uppskattas till 1 507 miljarder kronor.

Men Elons förmögenhet har ökat snabbt den senaste tiden, i november 2020 tog han andraplatsen från Microsoftgrundaren Bill Gates.

Tesla är en del av Elons framgång som under 2020 både tillverkar fler bilar och öppnat nya fabriker. Teslas aktie ökade med över 700 procent, vilket gör att Tesla är mer värt än både Fiat/Chrysler, Ford, General Motors, Honda och Volkswagens tillsammans på börsen. Vilket är otroligt bra jobbat då Tesla endast har funnits sedan 2003. 

Men bakom Elons förmögenhet står även företaget Space X som är ett rymdföretag som var det första privata företaget som skickade ut astronauter i omloppsbana runt jorden.

Elon Musk själv verkar dock ta förstaplatsen som världens rikaste med ro. På Twitter skriver han följande om nyheten:

”Så underligt, aja, tillbaka till jobbet…”

Topplistan världens rikaste

Listan över världens rikaste publiceras av Bloomberg. På topp 10 är hela åtta stycken amerikaner, resten en fransman och en kines. Sju av tio på listan jobbar med teknik på något sätt. Bland andra Mark Zuckerberg på plats nummer 5 som grundat Facebook och Larrry Page och Sergey Bra som grundade Google. På topp 10 finns bara män. Första kvinnan på listan kommer först på plats tretton och är Francoise Bettencourt Meyers, som äger en tredjedel av världens största sminktillverkare L’Oreal.

1. Elon R Musk | USA, Tesla / Space X

2. Jeff Bezos | USA, Amazon

3. Bill Gates | USA, Microsoft

4. Bernard Arnault | Frankrike, Louis Vuitton

5. Mark Zuckerberg | USA, Facebook

6. Zhong Shanshan | Kina, Nongfu Spring

7. Warren Buffett | USA, Berkshire Hathaway

8. Larry Page | USA, Google

9. Larry Ellison | USA, Oracle

10. Sergey Brin | USA, Google

Bloombergs lista över världens rikaste uppdateras varje dag. Så man vet inte hur länge Elon Musk kommer hålla förstaplatsen. Men med den utveckling Tesla har gjort senaste åren ser det ut som att han kommer behålla förstaplatsen ett tag framöver.