Artikeln presenteras av Comeon

En titt på oddsen inför starten på Formel 1-säsongen

Publicerad 22 mars, 2021
F1 premiär 2021

Formel 1-säsongens första lopp ligger precis runt hörnet – i slutet av mars är det dags för Bahrains Grand Prix, och det är med andra ord hög tid att ta en titt på förutsättningarna inför säsongsstarten. Finns det exempelvis någon som har chans att utmana Lewis Hamilton? Och vilket stall kommer att lyckas bäst med sina bilar? 

Kan någon peta ner Hamilton från tronen?

Formel 1-säsongen 2021 är som sagt inte många dagar bort. Och för den som inte har använt sina comeon bonuskoder finns det mängder av odds att spela på – både på Bahrains Grand Prix och på favoriterna att vinna VM-titeln i slutet av säsongen. Föga förvånande är det de senaste årens dominant, Lewis Hamilton, som är den stora lågoddsaren inför säsongen.

Hamilton har slutat överst på pallen hela sex gånger under de senaste sju åren, och med sin seger 2020 tangerade han Michael Schumachers rekord på sju stycken VM-titlar. Det är svårt att se hur någon förare ska kunna hota Hamilton över hela säsongen, men det finns trots allt några som har som avsikt att göra just det. 

Finländaren Valtteri Bottas och nederländaren Max Verstappen har slutat tvåa respektive trea de två senaste säsongerna, och de lär vara mer än sugna på att bryta Hamiltons totala dominans. Även Sergio Pérez från Mexiko, som slutade fyra 2020, bör ha vissa chanser enligt oddssättarna. Det råder dock ingen tvekan om att det är Hamilton som är den favoriten.

Det finns en hel del andra intressanta namn i startfältet. Bland annat kommer Mick Schumacher, Michael Schumachers son, att göra sin debut, och vi kommer även få se den tvåfaldige världsmästaren Fernando Alonso göra comeback. Ingen av dem ses dock har några direkta chanser till att kunna utmana om världsmästartiteln. 

Kan Red Bull utmana Mercedes?

Hamilton må vara storfavorit bland förarna, men hans Mercedes-stall är ännu klarare favoriter i konstruktörs-VM. Mercedes har vunnit sju år i rad, vilket gör att man nu har totalt nio segrar och snabbt knappar in på de historiska dominanterna, McLaren (12) och Ferrari (15). 

Det enda stall som bör ha en någorlunda chans att utmana Mercedes är Red Bull. Samtliga av förra årets fyra främsta förare kör för de två stallen – Hamilton och Bottas för Mercedes och Pérez och Verstappen för Red Bull. Trots att Mercedes är en klar favorit kan vi förhoppningsvis vänta oss några rejält spännande duster mellan de båda stallen.

Tips – Formula 1: Drive to Survive på Netflix

Är du någon som inte kan få nog av Formel 1 och har svårt att vänta på att säsongen ska kicka igång, är ett förslag att bänka sig framför Netflix suveräna dokumentärserie Formula 1: Drive to Survive. Inför den kommande säsongen har Netflix haft fingret på pulsen och släppt den tredje säsongen av serien med ypperlig timing. 

För den som inte har sett tidigare säsonger av dokumentärserien så ger den en sällan skådad inblick bakom kulisserna av den fartfyllda Formel 1-världen. Tittaren får följa både förarna i deras jakt på pallplatser och stallen i deras ambitioner att skapa den bästa bilen.