Artikel i samarbete med Städalliansen

Exempel på eldrivna transportbilar

Publicerad 15 juli, 2020

När man pratar om elbilar är det ofta elbilar som Tesla Model S, Renault Zoe och Volkswagen e-Golf som kommer på tal. Vilket inte är så konstigt då dessa är några av de elbilar som säljer bäst.

Nämnda exempel på elbilar är alla vanliga personbilar som köps av privatpersoner eller används som tjänstebilar. Men transportbilar med eldrift pratas det inte lika mycket om. Kanske för att dessa bilar inte är lika häftiga. Men ett bättre alternativ för företag som behöver kunna lasta mer i sina verksamheter än privatpersoner.

Även om marknaden är ung bland eldrivna transportbilar finns det ett flertal att välja bland. Här nedan följer några exempel. 

Mercedes eVito

Mercedes eVito är Mercedes populära modell inom transportbilar som erbjuder en helelektriskt drivlina. Elmotorn är på 85 kW (116 hästkrafter) och har en räckvidd på upp till cirka 14 mil.

Trots batteridrift istället för vanlig motor är lastkapaciteten oförändrad jämfört med en vanlig Vito. eVito kan beställas som ”lång” och ”extralång”. Med ett lastutrymme på 6,0 m3 respektive 6,6 m3.

Nissan e-NV200

Nissan e-NV200 erbjuder också 100% eldrift som levererar 109 hästkrafter. Med Nissan e-NV200 kan man köra cirka 20 mil på en laddning vid blandad körning. 

Nissan e-NV200 kan väljas med tomt skåp där lastkapaciteten är 4,2 m3. Men kan även väljas som 5 sitsig eller 7 sitsig.

Renault KANGOO Z

Renault KANGOO Z är en något mindre transportbil men med 100% eldrift. Räckvidden för Renault KANGOO Z vid blandad körning cirka 20 mil. På en timme hinner man ladda 35 km. Vilket kan passa bra på exempelvis lunchrasten. Renault KANGOO Z finns i olika utföranden och har lastutrymmen på 3,4 m3 till 4,6 m3.

Dags att byta till eldrift?

Att byta till eldrift på transportbilar har positiva effekter på både miljö och ekonomin. Utsläppen blir lägre och man slipper dyra drivmedelskostnader. Dessutom behöver man inte tumma på lastkapaciteten för att man väljer en elbil. Oftast är det samma utrymme som i biltillverkarnas fossildrivna modeller. 

Men eldrivna transportbilar passar inte alla. Detta eftersom räckvidden fortfarande kan vara för låg för vissa yrkesgrupper. Men jobbar man med flyttstädning, snickeri, måleri, eller hemstäd i Göteborg eller Stockholm och håller sig mycket inom stadskärnan kan absolut en eldriven transportbil vara ett alternativ. 

Fler och fler väljer att byta ut sin fordonsflotta till 100% eldrift. Ett exempel på det är Städalliansen som börjat fasa ut sin fordonsflotta och har sedan 2018 endast köpt rena elbilar.