Farorna med avgaser
Det är ingen hemlighet att avgaser är dåliga för miljön. Men vad du kanske inte vet är att de också är farliga för människor. Avgaserna innehåller skadliga kemikalier som kan orsaka hälsoproblem för människor som regelbundet utsätts för dem.
De bidrar också till luftföroreningar, vilket är dåligt för miljön. Vi måste göra vår del för att minska mängden avgaser vi producerar, och det börjar med att se till att våra bilar fungerar effektivt.
Vad är avgaser och vad finns i dem?
Avgaserna är resultatet av förbränning av bensin, diesel och andra petroleumbaserade bränslen i en förbränningsmotor. De innehåller en mängd olika föroreningar, bland annat koldioxid, kväveoxider, partiklar, kolväten och andra giftiga föreningar.
Dessa föroreningar är ansvariga för ökade nivåer av luftföroreningar, dålig luftkvalitet och hälsoproblem i samband med långvarig exponering.
Koldioxid (CO2) är en färglös gas som bildas när bränsle förbränns. Den kallas ofta “växthusgas” i folkmun eftersom den fångar in värme i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen.
Vid förbränning av fossila bränslen för energiproduktion bildas också kväveoxider (NOx), som är skadliga för både människors hälsa och miljön. NOx-gaser reagerar med solljus och bildar smog som kan ha negativa effekter på synligheten, andningsproblem, hjärtsjukdomar, huvudvärk och trötthet.
Partiklar är en kombination av flytande droppar och fasta partiklar som kommer från fordonens avgassystem. Partiklar har kopplats till många hälsoproblem som astma, lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan också orsaka miljöskador som surt regn eller till och med global varning om det släpps ut i atmosfären i höga koncentrationer
Kolväten är organiska föreningar som huvudsakligen består av väte- och kolatomer och som kan finnas i avgaserna på grund av ofullständig förbränning i motorer. De bidrar till bildandet av ozon, en osynlig gas som irriterar ögonen, skadar växter och orsakar andningssvårigheter hos människor när den förekommer i höga koncentrationer
Olika andra föreningar som svaveldioxid (SO2), polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och flyktiga organiska föreningar (VOC) finns också i bilavgaser som kan vara skadliga för både människors hälsa och miljön beroende på deras koncentrationsnivåer
De farliga effekterna av avgaserna ska inte nonchaleras. De orsakar luftföroreningar, dålig luftkvalitet och negativa effekter på människors hälsa vid långvarig exponering. Därför är det viktigt att vi alla gör vår del för att minska utsläppen, oavsett om det är genom att tillämpa effektiva körvanor eller genom att regelbundet underhålla din bil så att motorn fungerar mer effektivt – varje liten bit hjälper!
Om du arbetar i en miljö med bilavgaser är det av ytterst vikt att du installerar ett avgasutsug. Då kan du avlägsna föroreningarna från källan innan de når dig. Du kan läsa mer på Arbetsmiljöverket.
Avgasernas faror för miljön
Effekterna av avgaserna på miljön är lika allvarliga som för människan. Utsläppet av dessa föroreningar i atmosfären kan leda till vissa typer av surt regn som sedan skadar växter och djur i de omgivande områdena. Det bidrar också till den globala uppvärmningen eftersom vissa av dessa gaser fångar upp värme i atmosfären. Denna värmeansamling påverkar allt från havsnivåer till vädermönster över hela världen
Ett sätt att minska avgaserna är att se till att våra bilar körs effektivt, vilket innebär att vi regelbundet får en översyn och att tändstiften byts ut vid behov.
Dessutom är det viktigt att använda bränslesnåla fordon för att minska utsläppen. Kollektivtrafiken kan också bidra till att minska föroreningsnivåerna eftersom den använder färre fordon än vad enskilda bilar gör
Regeringar runt om i världen har börjat införa bestämmelser som begränsar hur mycket utsläpp företagen kan släppa ut i atmosfären genom industriella processer och standarder för fordonsdrift, men det finns fortfarande mer arbete som behöver göras för att vi ska kunna skapa en säker miljö för både människor och planeten jorden
Genom att vidta åtgärder för att minska utsläppen från våra fordon och andra källor som fabriker eller kraftverk kan vi göra en betydande skillnad i luftkvaliteten över tid – detta kommer inte bara att gynna vår hälsa utan också bidra till att skydda naturresurserna från skador som orsakas av föroreningar som surt regn eller smogbildning.
Sammanfattningsvis är det viktigt att vi gör vad vi kan för att minska avgaserna och deras skadliga effekter på både människor och miljö. Genom att utföra regelbundna underhållskontroller av våra bilar och investera i ny teknik som el- eller hybridfordon när det är möjligt, samt genom att utnyttja kollektivtrafiken när den finns tillgänglig – tillsammans kan vi göra en verklig skillnad!