Felsök bilen själv med en felkodsläsare

Publicerad 7 december, 2017

Våra bilar har blivit mer tekniska och samtidigt enklare att felsöka. Men för att kunna felsöka behövs en felkodsläsare som oftast kräver ett verkstadsbesök som kan kosta tusenlappar. Men felsökningen är faktiskt något du kan göra själv hemma med en egen felkodsläsare. 

På bensinbilar från 2001 och dieselbilar från 2004 och framåt används samma standard för diagnostik. Standarden heter obd och betyder on board diagnostics.

Med hjälp av en obd-felkodsäsare kan man själv exempelvis nollställa serviceindkatorn, läsa felkoder från ABS, släcka motorlampan, eller släcka lampan för airbag.

Kör du en någorlunda ny bil kan du även få realtidsdata från bilen. Då kan man se luftmängd, turbotryck, tändning och oljetryck i realtid. Något som kan vara användbart om man meckar själv med sin bil.

Det finns flera olika typer av felkodsläsare. Alla har gemensamt att man kopplar upp sig mot bilens system via bilens obd-port, som ofta är placerad under ratten. Vissa bilmärken kräver specifika felkodsläsare. Hos Prylteknik.se finns flera olika modeller och till många bilmärken, bland annat till Audi, BMW, Saab, VW, Mercedes och Volvo.

Se om du hittar en felkodsläsare till just din bil och förenkla tiden i garaget och slipp dyra verkstadsbesök för att endast släcka en lampa.