Finansiera bilköpet

Publicerad 11 november, 2019

Om du är på jakt efter en ny bil men funderar på hur du ska finansiera ditt nya inköp har vi hittat en del lösningar till dig. Du kan såklart gå den traditionella vägen och fråga din bank om ett banklån som kan finansiera ditt bilköp. Du kan då ofta förhandla om räntan och försöka få en lägre ränta på ditt billån.

Det finns också företag som erbjuder personalprogram. Detta innebär att ett eventuellt bilköp kan finansieras med hjälp av din arbetsplats. Om du äger ett företag och oroar dig för riskerna med att dina anställda tar ut lån via arbetsplatsen, behöver du inte oroa dig. Det är nämligen upp till låntagaren, det vill säga medarbetaren, att själv betala av sin skuld med hjälp av löneavdrag.

Hur fungerar ett personalprogram?

Personalprogrammet går ut på att en medarbetare tar ut ett lån via arbetsgivarens partnerprogram och betalar sedan av det via ett nettoavdrag ifrån sin lön. Det innebär att medarbetaren själv är ansvarig för lånet och arbetsgivaren erhåller därmed ingen risk med att erbjuda tjänsten. Däremot kan de anställda ta del av mer förmånliga räntor och de slipper en uppläggningsavgift om arbetsgivaren är ansluten till tjänsten. Alla lån är individuellt upplagda efter medarbetarens ekonomi, så de kan se olika ut medarbetare emellan.

Andra sätt att finansiera ditt bilköp

Skulle du inte ha möjlighet till banklån och din arbetsplats finns det andra sätt att få in pengar på. Du kan till exempel städa ur garaget och huset och sälja saker som du inte längre har användning för. Du kan även fråga din familj om du kan låna pengar av dem och lägga upp en betalningsplan. På så sätt blir du även av med en del av stressen som kommer med ett banklån.