Fler förare och färre bilar – SnappCars Sverigechef ser förändring i framtiden

Snappcar
Publicerad 29 oktober, 2018

Det finns bättre saker att göra med bilen än att låta den stå parkerad i ett garage under större delen av dygnet. Så går åtminstone tankegångarna hos SnappCar, en av Europas största bildelningstjänster för privatpersoner.

Delat bilägande är en växande trend i dagens samhälle där återanvändning och miljömedvetenhet är mer aktuellt än någonsin. Trots det står det 100 000-tals bilar oanvända under en stor del av dygnet i Sverige, varje dag.

Men det finns de som försöker ta till vara på alla parkerade bilar. Bland dem SnappCar, en bildelningstjänst som gör det möjligt för privatpersoner att hyra ut sina bilar när de inte används.

Företaget är holländskt och har funnits i Sverige sedan hösten 2015 då man köpte upp det svenskgrundade bolaget Flexidrive. Det har tagit några år för företaget att få fotfäste i Sverige, men enligt företagets Sverigechef Fredrik Karlberg har förändringens vindar har till slut börjat ta fart.

”Konceptet är enkelt: Vi vill ha fler människor i färre bilar. Vi känner att en förändring är på gång i Sverige, och särskilt i Stockholm. En större stad erbjuder ju såväl fler bilar som fler personer som behöver hyra bil. Det känns härligt att kunna möjliggöra för fler människor att köra bil och samtidigt minska antalet bilar på våra vägar.”, säger han.

SnappCar är en av de största bildelningstjänsterna i Europa och man jobbar efter grundtanken att det är bättre att utnyttja det som redan finns än att skapa nytt. Inte minst då en stor mängd koldioxidutsläpp skapas under tillverkningsprocessen av nya bilar. Det här visar inte minst en studie från Mike Berners-Lee, expert inom koldioxidutsläpp, som når slutsatsen att det i många fall kan vara smartare att helt enkelt behålla sin gamla bil. Idag har SnappCar över 250 000 registrerade medlemmar och fler på ingång kan den nya formen av bilägande med andra ord mycket väl vara här för att stanna.

Artikel i samarbete med SnappCar