Flera fördelar med att ladda elbilen på natten

Ladda elbil på natten
Publicerad 31 mars, 2020

Driftkostnaderna för en elbil är mycket lägre än för en bensin eller dieselbil. Men det finns ännu mer pengar att spara genom att ladda elbilen vid rätt tidpunkt. Vilket också skulle belasta elnätet mindre.

Om man kör 4 mil om dagen, 1460 mil om året kostar det ungefär 3504 kr att ladda en elbil per år. Motsvarande körsträcka för en bensinbil kostar runt 15 000 kr per år i bränsle, enligt Svenska dagbladet.

Det är helt klart billigare driftkostnader för en elbil. Men man kan spara ännu mer genom att ha koll på aktuella elpriser. Laddar man elbilen vid rätt tidpunkt på dygnet kan man spara pengar, men också belasta elnätet mindre. Mest el används på morgonen och kvällen, då är också elen som dyrast.

Genom att ladda sin elbil på natten istället för när man kommer hem på eftermiddagen skulle man enligt elbolaget Tibber kunna spara upp till 50 procent på elpriset. Förutsatt att man har installerat en laddbox hemma. Laddar man på offentliga laddplatser gäller andra priser.

nattladdning

Nattladdning skulle avlasta elnätet

Många är oroliga över att elnätet ska överbelastas när fler elbilar ska laddas. Men skulle alla ladda sina elbilar och laddhybrider på natten skulle elnätet klara av att ladda en miljon elbilar per natt, enligt SVT. Idag finns det drygt 111 000 elbilar i Sverige inklusive laddhybrider.

Problemet är att många elbilsägare ofta laddar vid andra tidpunkter än på natten. Ibland måste man såklart, om man exempelvis kör längre sträckor. Men eftersom prisskillnaden är ganska liten och den totala kostnaden redan är väldigt låg för att ladda sin elbil finns inte en tillräcklig drivkraft för elbilsägare att ladda enbart på natten. Elpriset skulle behöva bli dyrare för att flytta elbilsladdningen till tider som är bättre för Sveriges energisystem.

Populära laddboxar

Det finns många laddboxar att välja bland. Att hitta bästa laddboxen 2022 är inte helt lätt. Här listar vi några populära laddboxar på marknaden just nu.

Garo laddbox

Garo laddbox GLB 22 kW

› Mer information

Charge amps laddbox

Charge Amps Halo laddbox  11 kW

› Mer information

Easee laddbox

Easee Home laddbox

› Mer information