Artikel i samarbete med Prylstaden

Fördelar med en bilkamera

Publicerad 19 november, 2020
Bilkamera

Få svenskar har installerat en bilkamera i bilen, även kallad dash cam. Men med en bilkamera monterad kan den hjälpa både dig och andra med bevis vid olyckor och trafikbrott. 

Sedan 2016 är det lagligt i Sverige att montera en bilkamera innanför vindrutan på bilen. En bilkamera som är monterad inuti bilen behöver inget tillstånd till skillnad mot en vanlig övervakningskamera utomhus enligt kameraövervakningslagen.

Försäkringsbolagen välkomnar bilkamerorna då det blir enklare för dom att lösa tvister om vem som bär skulden för en trafikolycka. I framtiden kan vissa försäkringsbolag kräva bilkameror eller i annat fall ge lägre försäkringspremie på bilförsäkringen om man har en bilkamera installerad. 

Även om det inte är så vanligt med bilkameror i Sverige ännu, så säger försäkringsbolagen att det blir allt vanligare och att fler filmer skickas in och att det underlättar arbetet. 

I andra länder är det vanligare att använda bilkameror och att försäkringsbolagen kräver det. Du har säkert sett filmer från Ryssland där oväntade saker och otäcka olycka har fångats på film.  

Olika typer av bilkameror

Vissa nya bilar har inbyggd bilkamera från fabrik, exempelvis Tesla och vissa Citroën. Detta kommer troligen bli vanligare i framtiden. I dagsläget saknar de flesta nya bilar en bilkamera som standard. Men det är enkelt att montera en själv. 

En bilkamera fästes oftast med sugpropp på vindrutan och får ström via ciggarettuttaget med USB. Filmerna lagras ofta på minneskort, men det finns även mer avancerade kameror som lagrar direkt upp till molnet, exempelvis Asgari Dashcam PRO DMS, Asgari Dashcam PRO Dual och Asgari Dashcam PRO.

De mer avancerade kamerorna har även funktioner som föraranalys och rörelseaktiverad inspelning som kan vara bra när någon smiter från en parkeringsskada.

Pris för bilkamera

Priserna för en bilkamera sträcker sig från några hundralappar upp till flera tusen för mer avancerade kameror. Prylstaden är både tillverkare och återförsäljare av bilkameror och erbjuder kameror i alla prisklasser.