Artikelns presenteras av Kreditkort.nu

Fördelen med kreditkort om bilen gått sönder

Publicerad 13 januari, 2023
Kreditkort när bilen gått sönder

Driftkostnader är någonting som i princip är omöjligt att undvika när man äger ett fordon. Beroende på hur din livssituation ser ut när detta inträffar så kan det ibland vara svårt att få ekonomin att gå ihop; kanske har du inte en buffert undanlagd som du kan nyttja, eller så befinner du dig i en månad där du har många andra oväntade utgifter.
Oavsett vilka förutsättningar du har, så kan en reparation av din bil vara en kostsam (men också högst nödvändig) utgift.

Kreditkort – en tidseffektiv ekonomisk lösning

Om du känner igen dig i situationen, så kan ett kreditkort vara ett sätt att avlasta dig både finansiellt, och även minska stressen. Nedan förklarar vi kort varför:

• Du kan flytta fram betalningen för bilreparationen

Många kreditkort är räntefria med villkoret att du betalar tillbaka hela summan inom en viss tidsram – i regel upp till två månader (beroende på vilket kreditkort du använder). På så sätt kan du skjuta fram kostnaden.

• Möjlighet att delbetala din oförutsedda kostnad

Om du vet med dig att du ej har goda möjligheter att betala för din bilreparationen i en klumpsumma (och på samma vis har svårighet att skjuta fram reparationskostnaden via kreditkort) så kan du välja att delbetala din reparation – just genom att nyttja ett kreditkort. Det är självfallet betydligt mer vanligt att ett kreditkort erbjuder delbetalningar av ett uttag, än att en bilverkstad erbjuder delbetalningar av en reparationskostnad.

Vilka alternativ som erbjuds kring delbetalning kan dock skilja väldigt mellan de olika kreditgivarna. Det är därför värt att jämföra olika kreditkort innan man beslutar sig för vilket kreditkort som lämpar sig bäst.

Vad man dock bör ha i åtanke är att det finns vissa faktorer man skall vara medveten om, när man väljer att lösa reparationskostnad på detta sätt:

• Den totala kostnaden vid delbetalningar blir större än klumpsumman

Om man väljer att finansiera oväntade utgifter med kreditkort och sedan betala tillbaka skulden månadsvis, så blir totalbeloppet av skulden förhållandevis större än om du skulle betala tillbaka allt i en klumpsumma. Detta på grund av ränta och avgifter som medföljer delbetalning.

• Du ökar din kreditskuld och din kreditvärdering

Likt ett blancolån (lån utan säkerhet) eller till exempel ett banklån, så påverkar även ett kreditkort din kreditvärdighet och kreditbetyg – något som vägs in av långivare när du ansöker om ett lån.

Har du dock redan ett befintligt kreditkort som du planerar använda, så påverkar inte ett kredituttag din kreditvärdighet i någon mening. Men du ökar så klart din kreditskuld. 

Om du inte sköter dina delbetalningar och ej betalar av din skuld enligt plan, så tillkommer i regel en påminnelseavgift, och dröjsmålsränta. Går det så långt att du ej heller har betalat in din delbetalning inom tidsramen av påminnelsen, så är ofta följden att du måste betala inkassokostnader, utöver din totala skuld.
I det slutgiltiga skedet kallas Kronofogden in, och du riskerar att få en betalningsanmärkning, vilket man alltid vill undvika.