Samarbete

Förläng betaltiden på billånet med ett kreditkort

Publicerad 2 januari, 2023
Billån med kreditkort

Ponera att du befinner dig i en månad där det förekommer många oväntade eller oförutsedda utgifter, och det går så långt att du har stående månatliga omkostnader, som du i skrivande stund inte känner att du klarar av att betala – i synnerhet större kostnader såsom bolån, privatlån – men även billån. Då behövs det marginal, en tidsbuffert – och även en ekonomisk buffert.

Med hjälp av ett kreditkort finns möjligheten att faktiskt skjuta fram betalningen för billånet i upp till 60 dagar – räntefritt! Detta är möjligt eftersom många kreditkort erbjuder kostnadsfria korttidslån; något som dock medför villkoret att du betalar tillbaka hela summan inom tidsramen, till fullo.

På så sätt har du möjlighet att förlänga betaltiden på ditt billån. Re:member är till exempel ett sådant kreditkort, där villkoren för ett räntefri kredit är 56 dagar. Detta kreditkort har heller ingen årsavgift (trenden att eliminera årsavgiften på kreditkort har vuxit på senare tid, och även till exempel IKANO bank, och Ecster, erbjuder avgiftsfria kort med räntefria krediter i upp till två månader). 

För mer information kring detta rekommenderar vi att kika in på bästakreditkortet.se som recenserat en stor del av Sveriges olika kreditkort och samlat information på ett tydligt och överskådligt sätt.

Så blir du beviljat ett kreditkort

För att ansöka om ett kreditkort skall du vanligtvis uppfylla följande grundkrav:

  • Minst 18 år (ålder varierar beroende på kreditkort)
  • Fast inkomst
  • Fri från betalningsanmärkningar (det är i regel väldigt svårt att få kreditkort annars)
  • Folkbokförd i Sverige

Var dock medveten om att ett kreditkort, likt till exempel ett privatlån, påverkar din kreditvärdighet. Något som framtida långivare väger in när du ansöker om ett nytt lån. Det är därför bra att ha i åtanke att även om kreditkort kan ses som en lättillgänglig och praktisk lösning, så ska man inte enbart samla på sig kreditkort bara för att möjligheten finns. Det skall, som i alla andra fall, helst nyttjas endast när det är absolut nödvändigt. 

Med det sagt så är kreditkort ett bra sätt att skjuta fram räkningar, om du vet med dig att du har goda förutsättningar att betala tillbaka den nyttjade krediten. Om du inte betalar tillbaka din kreditskuld medföljer det konsekvenser som inte bara påverkar din nuvarande situation, men även påverkar dina framtidsutsikter. Här går vi stegvis igenom hur det brukar se ut i processen om man inte betalar tillbaka sin kreditskuld.

Påminnelse 

En påminnelseavgift läggs ofta på din ursprungliga skuld, även dröjsmålsränta kan nyttjas av kreditföretaget.

Inkassokrav

Det är vanligt förekommande att ett inkassoföretag anlitas av kreditföretaget för att driva in din skuld (här tillkommer ofta ytterligare en kostnad för dig) – men notera även att företag har rätten att direkt vända sig till Kronofogden om din betalning förfaller, utan skyldigheten att skicka varken påminnelser eller inkassokrav (även om detta sällan förekommer i ett så tidigt skede).

Betalningsföreläggande till kronofogden

Här tas en större avgift ut, och du riskerar även att få en betalningsanmärkning om du ej betalar in beloppet plus samtliga pålagda avgifter.