Går det att betala en bil med kort?

Publicerad 9 oktober, 2020
Kreditkortsguiden

Ja, det går bra att köpa en bil med ett kreditkort så länge din kreditgräns har utrymme för köpet. Däremot kan banken neka köpet eftersom att det är ovanligt stort. Ska du köpa en bil med ditt kreditkort bör du höra av dig till kortutgivaren i förväg så att de inte blockerar köpet.

Innan man köper en bil med ett kreditkort finns det dock några faktorer att begrunda. Vi har därför listat vilka för- och nackdelar som finns med att köpa en bil med kreditkort.

Tips: Planerar du att betala ett bilköp med ett kreditkort kan vi rekommendera Kreditkortguiden. Hos dem kan du jämföra kreditkort och samtliga av dess attribut på ett enkelt sätt.

Fördelar med att köpa bil med kreditkort

Få bonuspoäng eller pengar tillbaka på köpet

Somliga kreditkortsutfärdare, likt Komplett Bank, erbjuder pengar tillbaka, så kallad cashback, på samtliga köp som utförs med kreditkortet. Det betyder att du kan få tillbaka pengar genom att betala bilen med ett kreditkort.

En vanlig bonusnivå för kreditkort är 0,5 – 1 % per spenderad krona. Det innebär att om du betalar en bil som kostar 100 000 kronor med kreditkort får du tillbaka ca 500 – 1000 kronor. Betalar du kortfakturan direkt slipper du dessutom ränta och avgifter för köpet.

Möjlighet att delbetala köpet

Alla köp du gör med ett kreditkort samlas i slutet av månaden på en faktura som skickas till dig via posten eller via e-faktura. Har du inte möjlighet eller lust att betala hela beloppet på fakturan kan du delbetala köpet. Det lägsta betalningsbeloppet är i regel 3 – 5 % av fakturans storlek, med en minimumbegränsning på 100 – 200 kronor.

Väljer du att betala fakturan i sin helhet kan det som mest tillkomma en fakturaavgift på ungefär 25 – 50 kronor. Dock är det väldigt få kreditkort som det inte går att undvika aviseringsavgiften hos genom att betala via e-faktura.

Många kreditkort ger bilförmåner

Även om denna fördel inte är direkt kopplad till själva köpet, så har flera kreditkort bilanpassade förmåner. Exempelvis finns det kreditkort som erbjuder kostnadsfria försäkringar som ersätter dig om du tankar fel bensin, eller om du behöver betala självrisk på en hyrbil. 

Dessutom ger många bensinkort drivmedelsrabatt när du tankar hos en specifik bensinkedja. Exempelvis erbjuder Preem 15 öre rabatt per liter drivmedel när du tankar hos en bemannad Preem-station och betalar med deras kreditkort.

Nackdelar med att skaffa bil med kreditkort

Ränteavgifterna är höga

En normal årsränta för kreditkort är 10 – 20 % av kreditbeloppet. Väljer du att delbetala ett bilköp till korträntan blir det således en dyr affär. 

I jämförelse är räntan på ett billån ofta på 2 – 7 %, vilket är betydligt lägre än räntan för i princip alla kreditkort.

Ett tak gällande maximal kredit existerar

Alla kreditkortsutfärdare tillämpar en maximal gräns gällande den summa pengar du får låna samtidigt. Denna gräns är i många fall 100 000 kronor, och även om du blir beviljad ett kreditkort med denna gräns är det inte säkert att det maximala kreditbeloppet beviljas.

Många kortutgivare har som regel att din kreditgräns kan maximalt vara 20 % av din årsinkomst. Ska du köpa en bil för 300 000 kronor och betala med kreditkortet behöver du alltså ha en årsinkomst på 1,5 miljoner kronor, vilket väldigt få personer har. Att köpa en dyr bil såsom en BMW M3 är därför ofta svårt.

Låna till bil – är det en bra idé?

Många har inte den ekonomiska buffert som behövs för att köpa bil utan att ta lån. Susanne Eliasson, som arbetar som privatekonomisk analytiker på SEB, har i en intervju sagt att svenska privatpersoner som har råd ska betala sin bil kontant, utan att delbetala.

För att bli beviljad ett billån krävs i regel en kontantinsats på minst 20 %. Om man inte har möjlighet att betala kontantinsatsen kan man ansöka om ett privatlån eller betala med ett kreditkort.

Exempel på olika avbetalningar av bilköp

I det nedanstående räkneexemplet jämför vi kostnaderna för att köpa en bil med kreditkort, privatlån och billån. I exemplet räknar vi med en begagnad bil med priset 50 000 kronor som återbetalas under 2 år (24 månader).

KreditkortPrivatlånBillån
Bilens pris50 000 kr50 000 kr50 000 kr
Ränta15 %8 %2,95 %
Avi-avgift0 kr (e-faktura)0 kr (e-faktura)39 kr
Uppläggningsavgift0 kr495 kr0 kr
Månadsbetalning2 424 kr2 261 kr1 757 kr
Ränta & avgifter8 184 kr4 768 kr2 177 kr
Totalkostnad58 184 kr54 768 kr52 177 kr

Som du ser ovan är det inte förmånligt att delbetala ett bilköp med ett kreditkort. Däremot tar räkneexemplet endast hänsyn till ekonomiska aspekter. Det är inte alla som kan bli beviljade ett bil- eller privatlån. Är det så att en bil avsevärt skulle förbättra din livskvalité och du har möjlighet att köpa en bil på avbetalning med ett kreditkort (och sköta inbetalningarna) kan det förstås vara en bra idé att göra det också.

Det är däremot alltid en bra idé att betala själva bilköpet med kreditkortet för att få bonuspoäng eller cashback, och sedan betala hela kortfakturan när den anländer.