Artikel i samarbete med Fordonslandet

Här är prylarna du behöver till bilen 2021

Publicerad 9 december, 2020
Bilprylar 2021

När det nya året närmar sig med stormsteg är det dags att ta en titt på vad du kan tänkas behöva till bilen under kommande år. Är det inte dags att du slutar nalla ström av andra och förser din bil med en bärbar batteristartare som alltid är laddad? Passa på när det blir mellandagsrea och förse din vän på fyra hjul med prylarna som kan göra 2021 till ett bättre bilår för er båda!

Batteristartare är ett måste i bilen!

Det spelar ingen roll om du har en ny bil eller om du fortfarande kör med favoriten från 1998. Bland de viktigaste tillbehören till bilen finner vi batteristartaren som är en kompakt liten sak du kan ha stor nytta av. Den är så liten att du aldrig behöver fundera på om den ska med eller inte, den ska med!

Utöver att du kan få igång ditt batteri utan att be andra om att ställa sina bilar vid din och låna ut sina kablar kan du även vara en hjälp för andra. Någon har fastnat och du kan snabbt plocka fram ditt portabla batteri och rädda dagen. God karma med andra ord!

Dessutom kan du använda smarta portabla laddare för att till exempel ladda din mobiltelefon eller laptop. Det är inte dumt när du står fram en låst automatisk grind som enbart kan öppnas med appen i din telefon som nu är helt urladdad. 

Dashcam i framrutan och bakrutan

Dashboard kameror är ingen nyhet. De har funnits i flera år nu men kanske har du på något vis undvikit att ens fundera på att installera den här kameran. 2021 är det dags! Börja köra med kamera i framrutan och i bakrutan för att spela in det som händer på väg. Det här kan du få stor nytta av om det faktiskt händer något.

Även klassiska bilar kan utrustas med dashcams som inte stör designen eller körupplevelsen på något vis. Det finns en hel del berättelser om vad som upptäckts med en enkel bilkamera. Med kameran på vet du om bilen verkligen står på verkstaden under hela reparationstiden eller om den används för annat som att hämta chefens barn på förskolan!

Med kameran kan du också filma saker som du sedan vill dela med andra som till exempel älgar på vägen, folk som gör märkliga saker och kanske explosioner. 

Se här vad som kan fångas på film med en dashcam:

Ladda elbilen hemma

Du som kör elbil eller som tänker göra det år 2021 bör se till att ha en egen laddbox. Det här blir den viktigaste prylen för dig om du vill ha smidig användning av din bil. Numera finns det riktigt bra lösningar för hemmabruk. De tar inte stor plats och är enkla att använda.

Bästa tipset för laddboxen är att köpa en med typ 2-uttag eller med fast typ 2-kabel. Då har du en laddare som du kan använda för elbilen du kör nu såväl som den nya du köper nästa år. Tänk också på att det kan vara klokt med smarta tjänster som visar hur mycket av elförbrukningen för huset är för bilen. Det är viktigt att ha koll på om du till exempel vill sälja huset och vill redovisa hur energieffektivt det är.

Ett riktigt bra musiksystem

Klagar barnen på att de inte hör musiken eller sagan i baksätet? Känner du att det fattas något när du spelar favoritlåtarna i bilen på väg till och från jobbet? För dig som spenderar mycket tid i bilen varje vecka är det verkligen viktigt med ett högtalarsystem som gör musikupplevelser på väg till det som de borde vara.

Idag är det möjligt att styra musik och volym från ratten. När bilen har ett smart system som går att koppla till en mobiltelefon är det bara att köra igång listorna på Spotify och sedan hålla händerna på ratten. Det här systemet kan också inkludera knapp för att svara i telefon då den ringer. 

Med en liten mikrofon nära förarsätet fortsätter du att köra lugnt och tryggt trots att det är mamma som ringer och vill få en redogörelse för dagens händelser igen. Unna dig ett bra system för musik, radio och telefonsamtal i bilen 2021, det kommer du inte att ångra!