Artikel i samarbete med Expondo.se

Har de moderna bilarna satt stopp för hemmamekandet

Publicerad 31 augusti, 2020
Ultraljudstvätt Expondo

Att meka med bilen är ofta ett skitigt göra, olja och annan smuts täcker många vinklar och vrår av bilen och det är omöjligt att inte bli smutsig. Men när du besöker en modern bilverkstad märker man att miljön ofta är förhållandevis ren. Till saken hör att renhet kan vara avgörande när reparationer skall genomföras.

Moderna bilar ger sällan utrymme ens för den relativt händige att själv laga sin bil. Inte sällan måste många delar av bilen plockas bort för att kommas åt och med åren har mekaniken ersatts med allt mer elektronik som också gjort det hela svårare. Men det finns fortfarande händiga personer med tungan rätt i munnen och med ett brinnande intresse, som lyckas utföra mirakel hemma i det egna garaget.

Den förfinade tekniken och elektroniken har inneburit att renhet blivit viktigare. Små smutspartiklar kan lätt smyga sin in och orsaka skada. Ett sätt att råda bot på det är med en ultraljudstvätt. Ultraljudstvätten är skonsam och kommer ofta åt på små trånga utrymmen. Med hjälp av imploderade luftbubblor vilket skapar en skrubbande effekt på ytan av föremålet. Värt att ha i åtanke är att vissa material såsom aluminium kan vara känsliga för ultraljudsrengöring och när du använder din ultraljudstvätt så bör du se till att använda rengöringsvätskor som är avsedda för det ändamålet. 

För den som vill ge sig på att laga sin egen bil så finns det i och med internet också en hel del informationskällor. Utöver forum och instruktioner så kan det också vara värt att undersöka Youtube i jakt på kunskap. Inte sällan finns det videoklipp som visar hur du bör gå tillväga, även om det inte alltid sker på ett språk som du behärskar. Men kom ihåg att alla reparationer som du gör själv på din bil kan få konsekvenser på garantierna som tillverkarna lämnar, så gör inget utan att rådfråga din märkesverkstad.