Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar från Mekonomen och NMK

Har du koll på glykolen inför vintern?

glykol
Publicerad 26 september, 2014

Köp glykol till din bil här.

Vintern är här är med minusgrader och slask på vägarna. Har du koll nivåerna och procentdelen i glykolen på din bil?

Glykol eller kylarvätska förekommer i alla vätskekylda motorer, både bensinmotorer och dieselmotorer. Glykolen är inte bara till för att vattnet inte ska frysa utan även ett skydd för att motorn inte ska överhettas.
Utan eller låg halt av glykol kan göra att motorn överhettas och vill det sig riktigt olyckligt kan faktiskt motorn skära genom att oljan i motorn överhettas. Glykolen fungerar även som rostskydd i motorn.

När du blandar din glykol är en rekommenderad blandning 50 procent vatten och 50 procent glykol som ger en fryspunkt på ca -40 °C samtidigt som den höjer kokpunkten till ungefär 108 °C.

Övriga blandningar ger följande fryspunkt:

30% = -15°C
40% = -25°C
60% = -51°C

Glykolen kan även ha olika färg, röd, blå eller grön…

Röd = Monoetylen

Blå, Grön = Propylen

Kontrollera vilken färg du har och  blanda inte Propylen och Monoetylen. Anledningen är att det då blir svårare att mäta vilken frystemperatur din kylarvätska har.
För att mäta vilken frystemperatur din kylarvätska har finns det verktyg för att mäta detta. Man suger upp lite av vätskan och sen visar verktyget vilken fryspunkt vätskan har. Värt att kolla upp innan vintern kommer.

Att tänka på när du köper glykol är inte att bara ta första bästa. Kolla upp att produkten håller hög kvalité och bra miljökrav.

Köp glykol till din bil hos Mekonomen

 

NMK Svenska Försäljning säljer också flertalet kemiska produkter inom fordonsvård. Kolla in deras hemsida för att hitta rätt glykol till just din bil: nmkemi