Hund i varm bil – SÃ¥ ska du agera
Sommar och sol är skönt, men för djuren är det inte alltid lika behagligt. Speciellt inte för hundar i parkerade solvarma bilar.
Varje år får polisen in många samtal om att folk har sett hundar inlåsta i varma bilar.
Som hundägare får du förvara din hund i bilen under färd. Men när bilen är parkerad är det ingen bra förvaringsplats. Detta gäller speciellt under varma sommardagar, då temperaturen i bilen kan bli väldigt hög. En hund kan snabbt få skador av överhettning eller i värsta fall avlida. Har du medvetet lämnat din hund i en bil en varm dag så gäller inte din hundförsäkring eftersom du då inte varit tillräckligt aktsam.
Tips till hundägare
Om du ändå måste lämna din hund i bilen en kort stund. Tänk på följande:
- Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
- Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
- Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
Om du ser en hund i en varm bil
En hund som börjar få värmeslag flåsar och får röda munslemhinnor. Hunden kan också bli allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk. Redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.
Vad ska man då göra om man ser en hund som lider i en varm bil?
- Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande, ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägare.
- Står bilen utanför ett hus, lägenhetskomplex, plinga på och fråga efter ägare.
- Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter: Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503.
Får man slå sönder rutan för att rädda hunden?
Polisen rekommenderar inte att slå sönder en bilruta. Detta bör endast göras som sista åtgärd, i nödfall. Om du skulle göra det räknas det som skadegörelse. Men straffrihet kan fås om man hävdar att man handlat i nöd.
Polisen rekommenderar istället:
- Känna efter om bildörren är öppen.
- Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14).
- Notera registreringsnummer.
- Notera klockslag och tidpunkter.
- Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.