Hyrbilsguiden: Bilar i alla klasser

Publicerad 18 februari, 2021
Hyrbilsguiden

Bilhyrning förknippas ofta med semesterfirande. Det är lika vanligt att hyra en bil under weekendresor som under längre semestrar. Det första steget för att hyra en bil är att hitta en lämplig hyrbilsfirma. Därefter är det dags att titta på vilka bilar som finns tillgängliga och det är där det kan uppstå frågetecken. 

Hyrfirmor världen över har inte bara ett fåtal modeller tillgängliga. De har ett helt klassystem med bilar och att veta vilken bil som ingår i vilken klass kan vara en utmaning. För att göra det enklare att hitta bilen som passar ändamålet, kommer den här artikeln att guida läsaren genom de vanligaste bilklasserna och annan viktig information om biluthyrning.

Hitta hyrfirman

OK, de flest har nog en idé om vilken bil de vill köra till västkusten, Tyskland, Italien eller vart än resan styr. Det är däremot uthyrningsfirman som bör undersökas i första hand. Det finns nämligen fler faktorer att ta i beaktning än utbudet av bilmodeller. Den som hyr en bil behöver ta reda på vilka försäkringar som ingår i avtalet, hur långt de får köra med bilen, om de får korsa landsgränser, om det finns andra avgifter och hur, om det skulle behövas, de kan komma i kontakt med kundtjänst. 

Dessa punkter kan skilja sig mellan hyrfirmor. För att göra det enkelt har Hyrbil Guiden samlat 1600 biluthyrningsföretag i deras sökmotor. Det innebär att det går att jämföra bilar hos företag som Avis och Europcar utan att öppna flera webbfönster. Det går att välja mellan både nationella och internationella upphämtningsplatser. Försäkringar och skatter är inkluderade i priserna och det finns inga dolda avgifter. 

När ett avtal är slutet är det viktigt att vara i tid till upphämtningen. Båda parter ska helst gå igenom bilen tillsammans för att kontrollera skicket. Detta är en försäkring för alla inblandade. Ingen ska vid inlämningen kunna säga att det fanns, eller inte fanns, en repa eller buckla på huven. Eventuella skador och slitage som inte anses vara normalt kommer att debiteras som en extra kostnad. 

Rätt modell för ändamålet 

När det är klart vad hyrfirman har för avtalsvillkor och du som kund känner till ditt ansvar, är det dags att göra en djupdykning bland bilmodellerna. Dessa är indelade i olika klasser för att kunderna ska kunna välja bil efter utrymmesbehov, komfort och utseende.  

De två minsta klasserna kallas för mini och ekonomi. Miniklassen innehåller ofta tvådörrarsbilar med rum för två till fyra personer. I bagaget finns det utrymme för två mindre resväskor på ca. 50 liter. Ekonomiklassen är något större och kan både vara två- och fyradörrars. Här kan tre till fyra personer få plats. I bagaget finns det utrymme för en stor resväska på 150 liter och en mindre resväska. Två modeller som kan hittas i ekonomiklassen är Peugeot 308 eller Hyundai i30.

Mellanklassen är omfattande och det finns flera alternativ. Dessa klasser kan heta kompakt, kompakt kombi, mellanklass kombi, standard m.m. De flesta modeller kan ta upp till fem personer och har ett större bagageutrymme. Det kan finnas möjlighet till att t.ex. hänga på cyklar, lasta en takbox eller koppla till ett släp. Skillnaderna mellan modellerna är utrymmet, motorn och komforten. Exempel på bilar som kan hittas här är BMW 3-series Tourer, Citroën C5 och Mercedes E-kombi. 

Andra klasser är lyx, cabriolet, SUV och buss. Dessa beskriver sig själva. I lyxklassen finns modeller som Audi A5, Jaguar XE och Tesla 3. Bland SUV-arna finns både lyx och mellanklassmodeller, såsom Honda CR-V och Tesla X. Minibussar finns oftast för fem, sju eller nio passagerare. 

Namnen på klasserna kan variera mellan firmorna, men det är oftast väldigt lika varandra. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är säkert att det går att välja exakt samma bil som firman visar på sin webbsida. Hyrfirman kommer istället att matcha den valda klassen. Om du söker en specifik modell kan du eventuellt önska den vid bokningen. 

Hyrbil i vardagen

Bilhyrning är inte enbart till för semesterfirare. Det går att hyra bil för vardagsanvändning, förklarar M Sverige, och man kan antingen välja att korttids- eller långtidshyra. 

Korttidshyra innebär en hyrtid på några timmar upp till ett par dagar. Kunden betalar antingen en fast summa och har ett bestämt antal mil att köra, eller en lägre startavgift och sedan för antalet körda mil. Korttidshyra passar de som behöver en bil för t.ex. en flytt. 

Långtidshyror sträcker sig från en till flera månader. Det kan jämföras med privatleasing men med ett kortare tidsavtal. Privatleasing genom bilhandlare brukar vara i 1–3 år. Fördelen med en långtidshyra är att kunden har tillgång till samma bil under tiden hen behöver den. Allt utom kostnaden för bränslet ingår. Nackdelen är att kostnaden för att hyra samma bil under en längre tid kan vara hög. 

Att hyra en bil, och framför allt att hyra rätt bil, kräver en viss planering. Det gäller att se till sitt behov, såväl som till sina önskemål. För att försäkra sig om att få en önskad bil gäller det att vara ute i god tid. Det generar även oftast det bästa priset. 

Artikeln skriven av Hyrbilguiden.se