Inbrott i bilen – gäller hemförsäkringen eller bilförsäkringen?

Inbrott i bilen hemförsäkring eller bilförsäkring
Publicerad 19 januari, 2017

Att få inbrott i bilen är inte roligt. Dels för att bilen blir skadad, samt att man kan bli av med personliga tillhörigheter. Men vad gäller om man fått inbrott i bilen? Gäller hemförsäkringen eller bilförsäkringen?

De flesta bilförsäkringar täcker skador på bilen och om bildelar har stulits. Dock kräver de flesta bilförsäkringar att du har minst en halvförsäkring för att det ska gälla. Jämför bilförsäkring för att se vad som gäller hos olika försäkringsbolag,

Många försäkringsbolag ersätter även tillbehör till bilen som till exempel takbox, däck eller annan löstagbar extra utrustning som tillhör bilen. Dessa saker ersätts även om dem inte sitter på bilen. Har du takboxen förvarad i garaget och den blir stulen där tar alltså bilförsäkringen hand om det.

Om du vid inbrott i bilen blir av med saker som inte tillhör bilen som exempelvis dator, mobiltelefon, golfbag eller verktyg ersätter inte bilförsäkringen det. Då ska du istället använda dig av din hemförsäkring. Dock ska man alltid tänka på att inte förvara värdefulla saker i bilen när den står parkerad. Försäkringsbolagen kan ibland neka dig ersättning om du haft värdefulla saker väl synligt i bilen. Detta skiljer sig dock mellan olika försäkringsbolag. Jämför hemförsäkring här för att se vad olika försäkringsbolag har för villkor.

När du upptäcker inbrott i din bil ska du alltid polisanmäla först. Anmäl till polisen på telefon 114 14 eller gör en anmälan via polisens hemsida. Efter det är det dags att ringa ditt försäkringsbolag.