Installera en laddbox för elbilen hemma

Publicerad 8 mars, 2022

Om man har köpt en elbil eller laddhybrid vill man såklart kunna ladda bilen hemma. Genom att installera en egen laddbox kan man på ett säkert sätt ladda elbilen.

Oavsett om man bor i en villa, radhus eller lägenhet finns möjligheten att installera en egen laddbox. Det går att ladda direkt via ett vanligt vägguttag också. Men det är riskfyllt eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för den höga belastningen som blir vid laddning av elbil. Vilket i värsta fall kan leda till brand.

Genom att installera en laddbox laddar man inte bara säkrare, utan det går även snabbare att ladda, upp till fyra gånger som snabbt. Beroende på om man väljer att ladda via 1-fas eller 3-fas.

När man köper en laddbox behöver man tänka på om man ska ladda genom 3-fas eller 1-fas. Med 3-fas får man högre effekt och kan ladda ännu snabbare. Men för många räcker det med 1-fas då man vanligtvis kanske laddar bilen över natten. Har man en elhybrid räcker det också gott med 1-fas då dessa går snabbare att ladda än en renodlad elbil.

Laddboxar kan monteras både på vägg och mark. Exempelvis i garaget eller på parkeringen. Se vilken laddbox för hemmabruk som passar dig bäst här.

Bra att veta är att kan man söka om bidrag för laddbox. Bidraget täcker hälften av kostnaden för laddboxen och hälften för installationen. Dock max 10.000 kr per hushåll. Från den 1 januari 2021 får man endast bidrag om samma företag som man köper laddboxen av också gör installationen. Läs mer bidraget här.

När allt är installerat och klart är det bara kostnaden för el man behöver stå för. Kolla gärna upp aktuella elpriser. Priset för el skiljer sig nämligen under dygnet. Man kan exempelvis få billigaste el under natten. Då kan det vara smart att sätta timer vid de klockslag då elen är som billigast, och på så sätt tjäna pengar.

Populära laddboxar

Det finns många laddboxar att välja bland. Att hitta bästa laddboxen 2022 är inte helt lätt. Här listar vi några populära laddboxar på marknaden just nu.

Garo laddbox

Garo laddbox GLB 22 kW

› Mer information

Charge amps laddbox

Charge Amps Halo laddbox  11 kW

› Mer information

Easee laddbox

Easee Home laddbox

› Mer information