Artikeln innehåller reklam för Trafiko.se

Klara körkortet med rätt hjälpmedel

Publicerad 9 mars, 2020
Körkort online

Att ta körkort är ett utmaning för många. Det är mycket pluggande och övningskörningar för att man i slutändan ska få sitt körkort i handen. Men med rätt hjälpmedel blir vägen till körkortet enklare och billigare.

Att ta körkort är dyrt, speciellt för en 18-åring om vil ha körkortet så snabbt som möjligt. I snitt kostar ett körkort 15 000 kronor i Sverige med lektioner på trafikskola plus alla obligatoriska moment. Bara de obligatoriska delarna som är synundersökning, teoriprov, riskutbildningar, uppkörning och tillverkningen av körkortet kostar tillsammans cirka 4000 kronor.

Genom att övningsköra mycket hemma kan man få ner priset mycket. Genom att boka handledarkurs med sin förälder eller någon annan som fyllt 24 år och haft körkort i minst 5 år kan man redan som 16-åring börja träna på själva körningen. Övning ger färdighet brukar man ju säga. Och har man kört mycket hemma behöver man inte ta lika många körlektioner hos en trafikskola. Vilket gör att man får ner kostnaden för körtkortet.

Nackdelen med att övningsköra hemma är att man kanske inte vet om alla momenten som kan komma på uppkörningen. Något som trafikskolorna har stenkoll på. Det kanske var länge sedan handledaren tog körkort och nya moment och trafikregler tillkommer hela tiden. När man lärt sig grunderna i att köra bil är det bra att ta reda på vilka moment man bör träna extra mycket på. Genom att använda en app där vanliga moment listas får man bra koll på vad man ska träna på. Man bör även ta några lektioner på trafikskola även om man kört mycket hemma.

Klara teoriprovet med mobilapp

Idag finns det även appar för teoriprovet. Efter att man läst teoriboken är det bra att testa ett prov digitalt för att se vilken nivå man ligger på. I det slutgiltiga teoriprovet måste man ha 52 rätt av 65 frågor. Det kan vara bra att ha det som mätpunkt när man gör testprov under tiden man pluggar.

Det finns mängder av appar för körkortsteori på Appstore och Google Play. Men se till att välja en app som har liknande frågor som det riktiga provet. Hos Trafiko.se (certifierade utbildare av Transportstyrelsen) kan man köpa ett teoripaket innehållandes körkortsboken, körkortsfrågor och teorifrågor online.