Artikel i samarbete med Alftaburen.se

Köp en hundbur till bilen för hundens säkerhet

Publicerad 22 april, 2019

hundbur bil

När man har med sig hunden i bilen ska hunden enligt svensk lag vara fastspänd i ett säkerhetsbälte eller sele anpassad för hundar. Alternativt sitta säkert i en tillräckligt stor och godkänd hundbur.

Vid en krock är det stora krafter som kommer i rörelse. Vi människor har ju som vana att spänna fast oss med säkerhetsbältet. Men när det gäller hundar slarvas det ibland med att sätta fast dom ordentligt. Vid en kollision ökar hundens vikt extremt mycket. Krockar man i 50 km/h ökar hundens vikt 40 gånger och i 90 km/h 128 gånger. Som exempel väger hundrasen schäfer vid krock i 50 km/h cirka 1,2 ton och i 90 km/h cirka 4 ton. Det säger sig självt att både hunden och människorna i bilen kan skadas allvarligt eller i värsta fall dö om man inte spänner fast hunden på rätt sätt.

Väljer man en bra hundbur sitter hunden säkert i bagageutrymmet. En bra hundbur kostar cirka 3 500 – 8000 kr beroende på konstruktion och märke. Men se upp för så kallade utställningsburar, dessa ger ingen skydd vid en eventuellt krock.

Det finns flertalet olika modeller av hundburar på marknaden, ofta är dom av universal typ och passar i dom flesta bilmodeller. Men det finns även hundburar som är speciellt framtagna för olika bilmodeller. På så sätt får man en perfekt passform.

Alfta Buren är en av de tillverkare som gör modellanpassade hundburar för olika bilmodeller. Burarna har heltäckande plåt i golv och sidor mot klädsel för att undvika smuts och hår i bilen. Burarna fästes enkelt med spännremmar i bilens lastöglor.

Även om man hittar en hundbur anpassad för den bilmodell man har är det viktigt att kontrollera att buren är tillräckligt stor för sin hundras. Har man en stor hund och en liten bil kan det nämligen blir problem med reglerna kring hundburens storlek. Enligt Jordbruksverket gäller dessa regler:

  • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning, gånger 1,10.
  • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
  • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.