Köpa bil privat eller hos återförsäljare?

Publicerad 1 oktober, 2017

Ska man köpa begagnad bil av en privatperson eller av en bilåterförsäljare? Många tycker att det känns smidigare att köpa bilen hos en återförsäljare. Men du kan göra en bättre affär privat, rent ekonomiskt. 

Ofta känns det smidigt att gå till en bilåterförsäljare och byta in sin nuvarande bil och sedan ta finansiering hos bilåterförsäljaren. Men man kan faktiskt göra en bättre affär privat.

Den stora skillnaden mellan att köpa bil privat eller hos en återförsäljare är att man inte kan byta in sin nuvarande bil när man köper privat. Vill man finansiera bilen tar bilåterförsäljare vanligtvis 20% i kontantinsats. Något som oftast dras av från bilen du byter in. Dock ger återförsäljarna ofta väldigt lite i inbyte för din nuvarande bil, samtidigt som priserna för bilarna är dyrare i bilhallarna än på den privata marknaden.

Det mest lönsamma sättet att skaffa en ny bil är att köpa bilen privat och när affären är klar kan man sälja sin gamla bil. Dock kräver dem flesta billån 20% i kontantinsats, något som man kanske hade tänkt att lösa med den gamla bilen. Men för att inte riskera att vara billös en period vill man kanske inte göra sig av med den gamla bilen innan den nya bilen är på plats. Lösningen är då ett billån utan kontantinsats, något man kan lösa med billån från Mymoney.se. De har specialicerat sig på billån utan kontantinsats och man signerar enkelt med BankID.

När man köpt sin nya bil och sålt sin gamla kan man direkt lägga in summan man fick för den gamla bilen på lånet. På så sätt kommer man undan billånens 20% kontantinsats samtidigt som man fått mer för sin gamla bil och köpt en ny bil till ett lägre pris privat.

Lycka till med köpet av din nya bil!