Köpa på avbetalning – så bör du tänka

Publicerad 16 september, 2020
Avbetalning

Den största anledningen till att folk begär att få en avbetalning är att man kanske inte har likvida medel att betala ett köp i samma stund som man handlar. Det kan också röra sig om andra anledningar:

  • Man vill få hem varan först för att se om den passar/fungerar/känns rätt innan man lägger ner pengar på den.
  • Man slipper lämna ut information som kortuppgifter och andra känsliga saker, då nätet ibland kan ge upphov till bedrägeri.
  • För företag men också privatpersoner är det lättare att behålla ett visst kapital om man gör en avbetalningsplan.

Hur påverkas räntan vid avbetalning?

När du gör en avbetalning kan du bli tvungen att betala en ränta. En del tjänster erbjuder emellertid en räntefri avbetalning om du betalar köpet inom en viss begränsad tidsperiod. Oftast innebär avbetalningen en högre ränta ju längre du skjuter upp fakturan, och även andra extraavgifter kan tillkomma.

Räntefri eller ränteburen delbetalning

Det finns två varianter av delbetalningar – räntefri och ränteburen. Som du säkert förstår utgör räntefri delbetalning noll ränta medan en ränteburen innebär att du betalar ränta på summan.

OBS!  Även en räntefri delbetalning kan inkludera avgifter som fakturaavgifter, uppläggningskostnad och så vidare. Kolla alltid upp den effektiva räntan när du tar lån eller krediter för att göra avbetalningar. På lån- och kreditsajter brukar det finnas en kalkylator som hjälper till att beräkna den totala kostnaden för lånet du vill ta.

För vissa online köp eller lån kan företaget du köper från erbjuda en räntefri delbetalning om du betalar en specifik summa varje månad under en viss tid. Detta tidsspann kan variera – ofta från 2 månader upp till 12 månader men till och med längre än så.

Så går en avbetalning till

Både varor och tjänster kan avbetalas. För privatpersoner är det varor som utgör den vanligaste delen. Om du begär att göra en avbetalning kommer en avbetalningsplan att göras samt en kreditupplysning för att se vilka risker det medför för lån- eller kreditgivaren. Om det gäller ett lån eller en kredit kan en avbetalningsplan också komma med extra avgifter som en uppläggningsavgift och avi-avgifter varje gång fakturan skickas ut. Det är viktigt att följa din avbetalningsplan till punkt och pricka eftersom det annars kan stå dig dyrt om du är sen med en eller flera betalningar.

Aktörer som erbjuder avbetalningstjänster

Det finns idag flera fakturatjänster som erbjuder kunder, privatpersoner som företag, att avbetala eller delbetala. Du kanske redan har lagt märke till dem på betalningssektionerna på e-handelssajter. Några av de mest kända aktörerna listas här:

  • Klarna
  • Qliro
  • Svea

Risker med avbetalning

Om du sköter dina betalningar som du ska och betalar in i rätt tid innan förfallodatum, bör du inte vara speciellt orolig för negativa påföljder. Om du däremot slarvar med att betala in i tid kan både höjd ränta och påminnelseavgifter bli ett faktum och du måste betala betydligt mer än vad som var tänkt från början. Det kan även bli dyrare för varje gång du väljer att skjuta upp fakturan till ett senare tillfälle.

Gör helst inte avbetalningar om du inte vet om du kan återbetala korrekt! Det ska till att nämnas att det är fördelaktigare att ta en dyrare vara på avbetalning än en billigare vara, även om det idag är möjligt att göra både och.

Att avbetala småbelopp blir räntemässigt/kostnadsmässigt samma sak som att ta ett sms-lån.

Läs på om villkoren

Alla del- och avbetalningar, som i stort sett innebär samma sak, kommer med villkor vilka du bör läsa innan du väljer att köpa på det här sättet. I villkoren existerar alla detaljer angående sena betalningar, förlängda betalningar, felaktiga inbetalningar, eventuella avgifter och löptider. Tänk på att du kan spara en del pengar om du jämför till exempel lån och krediter eftersom räntan varierar mellan de olika aktörerna.

För mer information kan du även ta Konsumentkreditlagen till din hjälp – en lag som täcker privatlån, snabblån, avbetalningsköp och kreditkortsanvändning. Lagen täcker dock inte studielån eller fakturainköp.