Artikel i samarbete med EnklaAvtal.se

Köpekontrakt vid bilköp

Publicerad 23 september, 2020
Köpekontrakt bil

Att köpa eller sälja en begagnad bil är alltid en risk. Eftersom bilen är begagnad kan man inte garantera att alla komponenter är 100% felfria. Därför är det viktigt för både köpare och säljare att skriva ett köpekontrakt som tydligt beskriver vad som ingår och vem som står för kostnaderna om  oförutsedda fel uppstår på bilen. 

Köper man en bil hos en bilåterförsäljare behöver man inte tänka på kontrakt själv. Du får alltid ett kvitto och ett kontrakt när du köper bil hos en bilhandlare. Dessutom får du garanti på bilen när du köper hos en handlare. Vilket ger dig en extra trygghet. 

Köper eller säljer man däremot bil privat är det upp till köpare och säljare att skriva ett köpekontrakt. Detta är extra viktigt då inga garantier gäller vid privatköp. Även om garanti kan fås genom exempelvis Blockets begagnatförsäkring. Vilket ger en trygghet för både köpare och säljare. 

Ett köpekontrakt för bil görs för att man skriftligt ska få ett bevis på köpet med datum, att man är överens om bilens skick, pris och vad som ingår vid bilköpet. Det kan exempelvis handla om vinterdäck, takbox osv.

Det finns inga egentliga krav på att upprätthålla ett köpekontrakt vid bilaffärer mellan privatpersoner. Men vid en tvist blir det mycket svårare utan ett köpekontrakt. Muntliga avtal är också giltiga, men oftast står då ord mot ord och gör sällan någon nytta. Därför är det bra att skriva ett köpekontrakt. En kontrakt behöver inte vara så komplicerat. Det finns mallar på internet som man enkelt fyller i. Kontraktet måste finnas i två exemplar och både köpare och säljare ska signera det.

Punkter vid köpekontrakt

Använder man inte någon mall kan man även enkelt skriva det själv. Då är det viktigt att man får med allt nödvändigt som bör ingå i ett köpekontrakt för bil. Här nedan kommer väsentliga delar som bör ingå i ett köpekontrakt för bil:

  • Datum
  • Namn och personnummer för både köpare och säljare
  • Bilens uppgifter: Bilmärke, modell, årsmodell, mätarställning, registreringsnummer och chassinummer
  • Vad som ingår utöver bilen, exempelvis vinterdäck, takbox, extraljus osv.
  • Bilens skick och senaste besiktning
  • Säljarens och köparens åtaganden. Exempelvis att säljaren avsäger sig eventuella kommande fel. 
  • Signaturer av säljare & köpare