Kortare julledighet resulterar i fler trafikolyckor

jultrafiken
Publicerad 19 december, 2016

Runt jul och nyår är det många som ska samsas på vägarna då det ska resas till och från släkt, vänner och familj runt om i Sverige. Inte minst i år då den så kallade arbetsgivarjulen gör att fler svenskar än vanligt kommer trängas på vägarna. Då detta inträffade senast år 2011 var det ett rekordår för antalet olyckor under julperioden.

Vid en granskning av den officiella statistiken från transportstyrelsen som Continental har gjort går det att finna en korrelation mellan antalet olyckor på vägarna runt storhelgerna och antalet röda dagar. 2011 var en så kallad ”arbetsgivarjul” med endast 2,5 röda dagar. 2011 var också året då det skedde flest olyckor under storhelgerna, 983 stycken, sett till de senaste fem åren. I år 2016 är också en så kallad arbetsgivarjul med endast 2,5 röda dagar under storhelgerna.

– En tänkbar anledning till korrelationen mellan arbetsgivarjul och antalet olyckor är att många trafikanter ska samsas på vägarna under få dagar. I år infaller julafton på en lördag vilket gör att väldigt många trafikanter kommer försöka ta sig till och från släkt och vänner på fredag kväll, dessutom i vinterväglag på många håll i Sverige, säger Mattias Palmgren, produktchef och trafiksäkerhetsexpert på Continental Sverige.

Runt två miljoner personer i Sverige beräknas ge sig ut på vägarna till julhelgen. Varje år sker tusentals olyckor på svenska vägar under perioden 20 december till 12 januari. Under samma period omkommer i snitt 10 personer enligt statistik som Continental Däck tagit del av.

– Det är tyvärr inget nytt att det sker mycket olyckor under storhelger. Det man kan göra är att ge sig själv, och sina medtrafikanter de allra bästa förutsättningarna. Var utvilad, anpassa hastigheten till underlaget, stressa inte och se till att ditt fordon har rätt förutsättningar gällande service, däcktryck och skick på däcken, säger Mattias Palmgren.

2011: 2,5 röda dagar, 983 olyckor
2012: 5 röda dagar, 754 olyckor
2013: 6 röda dagar, 629 olyckor
2014: 6,5 röda dagar, 829 olyckor
2015: 5,5 röda dagar, 905 olyckor
2016: 2,5 röda dagar, XX olyckor

Mattias Palmgren på Continental Sverige ger fem bra tips för ökad trafiksäkerhet:

  • 100-0 är viktigare än 0-100. Ta det lugnt och var rädd om varandra i trafiken!
  • Var utvilad, trötthet skapar olyckor.
  • Stress påverkar körningen. Ta god tid på dig. Planera i förväg.
  • Ditt fordons säkerhet; torkarblad, spolvätska, bromsar, däcktryck, fräscha däck etc.
  • Nykterhet i trafiken. Borde vara självklart, men måste dessvärre vara med på listan.

Statistiken är hämtad från Transportstyrelsens system Strada där officiell statistik från perioden 20 december-12 januari har jämförts mellan åren 2011-2015.